Haos na nemačkim aerodromima trajaće još mesecima

Haos na nemačkim aerodromima izazvan manjkom osoblja, uključujući i na onom najvećem u Frankfurtu, po svoj prilici će trajati još mesecima, upozorio je operater, kompanija Fraport, a prenosi agencija DPA.

Budući da je jedna od glavnih mera za ublažavanje ove krize otkazivanje letova, generalni direktor Fraporta Štefan Šulte procenjuje da će stanje ostati nepromenjeno još dva ili tri meseca i najavljuje otkazivanje još ruta, s obzirom na to da sezonski špic tek kreće sa početkom letnjih školskih raspusta u nemačkim pokrajinama.

Fraport i nacionalni avio-prevoznik Lufthanza već su otkazali stotine letova za juli i avgust. Frankfurski aerodrom trenutno odobrava najviše 94 poletanja na sat, 10 manje od punog kapaciteta, kako bi olakšao upravljanje preostalim. Šulte kaže da su do sada samo izbegavali potpuni haos i da je ova mera neophodna jer inače sistemu preti nestabilnost.

Zbog nedostatka aerodromskog osoblja kašnjenje aviona je redovno, posebno pri prebacivanju prtljaga, a redovi putnika su ogromni. Aerodrom se prioritetno bavi prtljagom putnika u odlasku i tranzitu, a oni koji su se iskrcali u Frankfurtu kofere čekaju i do dva sata. Kontrola putnika uglavnom prolazi bez zastoja.

Šulte se zbog ovih problema izvinio putnicima, priznavši da je Fraport pogrešno procenio razvoj pandemijske situacije i da je prerano otpustio osoblje tokom pandemijske krize poslednje dve godine. Mnogi među otpuštenima su u međuvremenu pronašli drugo zaposlenje i nisu bili zainteresovani da se vrate, pa su aerodromske službe formirane neadekvatno kao odgovor na naglo povećan promet putnika.

Frankfurtski aerodrom je od kraja prošlog leta ponovo zaposlio 1.000 ljudi, ali i dalje mu nedostaje više stotina radnika. Šulte se zahvalio vladi što najavljuje ubrzano zapošljavanje stranih radnika, pre svega turskih, iako smatra da i uz ovu meru efekat neće biti primetan još barem dva meseca.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор