Kanabis u Nemačkoj najviše koriste žene zbog bolova

Nemačka od 2017. godine dozvoljava medicinsku upotrebu kanabisa, a kako je pokazala jedna tamošnja nedavna studija, marihuanu u toj zemlji najviše koriste žene, i to za ublažavanje bolovaa, prenosi agencija DPA.

Prema rezultatima istraživanja bonskog Saveznog instituta za lekove i medicinska sredstva, prosečan pacijent koji koristi kanabis stariji je od 57 godina i većinom su u pitanju žene, a najviše se koristi za ublažavanje hroničnih bolova. Najčešći simptomi kod ovih pacijenata su spasticitet i anoreksija, kao i bilo koje drugo oboljenje praćeno gubitkom težine, navodi se u izveštaju instituta.

Rezultati ove ankete deo su šireg izveštaja koji je od instituta naručio parlament. Institut je prikupio anonimne podatke iz oko 21.000 tretmana u poslednjih pet godina, ali je naglasio da anketa nije klinička studija za proveru efikasnosti.

Svejedno, analiza anonimnih podataka o lečenju medikamentima na bazi kanabisa može da omogući uvid u osnovne oblasti primene, ali i da ustanovi negativne efekte terapije. Ovi rezultati trebalo bi da budu osnova za odluku o pokrivanju zdravstvenim osiguranjem troškova terapije kanabisom.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор