Nemački psihoterapeuti predlažu legalizaciju kanabisa

Komora nemačkih psihoterapeuta poručuje da pivo, rakiju i vino treba prodavati po višim cenama i samo u licenciranim prodavnicama, dok kanabis, kao manje štetnu drogu, treba legalizovati, ali je ne treba pustiti u slobodnu prodaju.

U svojoj analizi, psihoterapeuti takođe poručuju da kupovinu legalnih droga treba dozvoliti samo punoletnim građanima, odnosno starijim od 18 godina, a da sankcije zbog prodaje maloletnicima moraju biti strožije nego do sada – navodi agencija DPA.

– Ipak, politika ne može da spreči upotrebu droga. Zato i odrasli i mladi treba da uče kako da ih koriste, a da pri tom ne ugroze zdravlje, kao i da rizik zloupotrebe i zavisnosti bude nizak,“ objasnio je predsednik Komore Ditrih Munc (Dietrich Munz).

S obzirom na to da u Nemačkoj milioni ljudi redovno piju alkohol, a da su droge dostupne svuda i uvek – u supermarketima, na benzinskim pumpama i automatima, preko interneta, u Komori smatraju da kupce treba demotivisati uvođenjem maksimalne cene i većeg poreza na alkohol, a da legalne droge u licenciranim radnjama treba da prodaju stručnjaci za prevenciju zavisnosti, koji treba da proveravaju koliko je kupcima godina i informišu ih o štetnim posledicama.

U analizi Komore se ističe da skoro svaki peti građanin Nemačke pije previše, kao i da je alkohol bez sumnje opasniji od kanabisa, jer može da bude smrtonosan, dok kanabis važi za umereno štetnu drogu. Inače, nemačka vlada trenutno razmatra mogućnost legalizacije kontrolisane prodaje kanabisa, a konsultacije po tom pitanju su počele prošlog meseca.

Nemački psihoterapeuti ističu da kanabis ipak nije bezopasan, jer sa sobom nosi rizik od psihoze. Uprkos zabrani, upotreba kanabisa u Nemačkoj već decenijama raste, zbog čega Komora predlaže da se sadržaj psihoaktivne supstance THC (tetrahidrokanabinol) u kanabisu ograniči na najviše 15 procenata, kaom i da se zabrani reklamiranje svih legalnih droga.

“Politika treba da se usredsredi na regulaciju i prevenciju, ali i na kompetentnu i odgovornu upotrebu kao najbolju zaštitu od zloupotreba. Ljudima treba mnogo veća podrška za rano prepoznavanje problema, kao i za lečenje i rehabilitaciju od bolesti zavisnosti”, poručuju iz Komore.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор