Ciljevi nove nemačke vlade zelena privreda i legalizacija kanabisa

Nakon gotovo dva meseca pregovora, Nemačka je dobila novu vladu koju će formirati Socijaldemokratska partija, Zeleni i Liberali, dok će novi kancelar biti šezdesettrogodišnji Olaf Šolc, lider Socijaldemokrata, a jedna od glavnih stavki u koalicionom dogovoru biće prelazak na zelenu privredu u kojoj će se više računa voditi o životnoj sredini.

Kancelarka Angela Merkel, koja je bila na čelu Vlade Nemačke 16 godina, odnosno četiri izborna mandata, mnogo pre izbora je najavila da neće učestvovati i da će se povući, nakon čega je njena stranka, Hrišćansko-demokratska unija (CDU), zauzela drugo mesto na nedavnim izborima i sada odlazi u opoziciju, prenosi BBC.

Prema najavama, nova koaliciiona vlada će pokušati da u potpunosti eliminiše upotrebu uglja do 2030. godine, do kada bi 80 posto struje trebalo da se proizvodi iz obnovljivih izvora energije. Među ciljevima su i da dva procenta teritorije Nemačke bude iskorišćeno za eksploataciju energije vetra, kao i da se više ulaže u dobijanje energije iz vodonika. Takođe, jedan od ciljeva je i potpuna legalizacija kanabisa i njegova prodaja u licenciranim prodavnicama, uz kontrolu kvaliteta i distribucije.

Nemačka privreda je najrazvijenija u Evropi, zbog čega će odluke koje planira da donese nova vlada svakako u velikoj meri uticati i na susedne države. Tim povodom, kancelar Šolc je na konferenciji za novinare rekao da je suverenitet Evrope kamen temeljac spoljne politike nemačke, pri čemu je istakao da je veoma važno i prijateljstvo Nemačke sa Francuskom i partnerstvo sa SAD.

Na izborima u Nemačkoj, održanim 26. septembra, Socijaldemokrate su pobedile savez CDU-CSU, koji je zabeležeio najgori izborni rezultat u svojoj istorji, dok su Zeleni, pod vođstvom Analene Berbok, ostvarili svoj najbolji rezultat od osnivanja partije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор