U izradi papira Koehler će umesto uglja koristiti biomasu

Nemačka Koehler grupacija planira da svoju fabriku u gradu Oberkirchu potpuno pretvori u postojenje koje će za izradu papira kao energiju koristiti biomasu, umesto uglja koji se inače koristi.

Projekat vredan 60 miliona eura omogućiće kompaniji da u procesu proizvodnje papira koristi CO2-neutralno gorivo, kao i obnovljivi sirovi materijal dobijen iz regiona, prenosi Energija Balkana.

– Prelaskom sa bitumenskog uglja na biomasu, odnosno na zeleni otpad i ostatke iz mlina, kao primarno gorivo za našu fabriku ovde u Oberkirchu, smanjićemo emisiju ugljen dioksida za više od 150.000 tona godišnje – rekao je izvršni direktor kompanije Kai Furler.

Koehler je do sada realizovao nekoliko uspešnih projekata za smanjenje potrošnje energije u svom poslovanju. Pre nekoliko godina najavili su da će do 2030. godine proizvesti više energije iz obnovljivih izvora nego što im je potrebno za sopstvene potrebe, zbog čega svoje postrojenje na ugalj sada pretvaraju u postrojenje na biomasu.

Zakonom o trgovini emisijama gasova nemačka vlada je otežala korišćenje fosilnih goriva, zbog čega Koehler planove za konverziju sprovodi tri godine ranije nego što je prvobitno planirao. U firmi kažu da će elektranu pustiti u pogon krajem 2024. godine, ističući da se transformacija ne može izvršiti preko noći, budući da će postrojenje zahtevati opsežne tehničke modifikacije.

– Preusmeravanjem sa fosilnih goriva, Koehler proaktivno igra svoju ulogu u smanjenju globalnog zagrevanja – poručio je Furler.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор