Nemački privrednici zahtevaju od nove vlade ozbiljnu klimatsku politiku

U otvorenom pismu objavljenom u ponedeljak, 69 velikih nemačkih kompanija je apelovalo na buduću vladu te zemlje da donese ambiciozniju politiku za postizanje ciljeva Pariskog klimatskog sporazuma.

Kako se navodi u apelu kompanija, među kojima su, između ostalih, i hemijski gigant Bayer, čeličana ThyssenKrupp i proizvođač sportske opreme Puma, naredna vlada bi trebalo da postavi Nemačku na jasan i pouzdan put ka klimatskoj neutralnosti, pri čemu bi takav plan vlada trebalo da napravi već u prvih 100 dana svog mandata, prenosi agencija Asošiejted pres.

Inače, na izborima prošlog meseca Socijaldemokratska partija Nemačke (SPD) je sa tesnim rezultatom pobedila blok konzervativne CDU, odlazeće kancelarke Angele Merkel, i sada bi predstavnici SPD-a trebalo da se sastanu sa ekološkom strankom Zelenih i poslovno orijentisanim Slobodnim demokratama kako bi razgovarali o formiranju koalicione vlade.

Na saveznim izborima je zaštita klime bila ključni argument, zbog čega je stranke moraju postaviti na prvo mesto prilikom formiranja nove savezne vlade, izjavio je Mihael Oto iz kompanije za narudžbine poštom Otto Group, koji je ujedno i predsednik Fondacije 2 stepena (Stiftung 2 Grad), organizatora potpisivanja apela.

Ranije ove godine vlada Angele Merkel je usvojila plan smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte na neto nulti nivo do 2045. godine, pet godina pre nego što je ranije planirano. Međutim, zvanične cifre pokazuju da Nemačka zaostaje u sprovođenju ovih ciljeva, pri čemu se predviđa da će emisija zagađenja ove godine naglo porasti zbog ekonomskog pada izazvanog pandemijom.

Fondacija 2 stepena, čije članice imaju godišnji promet veći od 1.000 milijardi eura (1,16 biliona dolara) i zapošljava više od pet miliona ljudi širom sveta, zahteva da naredna vlada podrži prelazak na obnovljive izvore energije i usvoji „klimatski prijateljsku“ poresku reformu koja će podrazumevati ojačan sistem određivanja cena ugljenika, kako bi se sprečila ulaganja u industriju koja troši struju iz inostranstva koja je proizvedena iz fosilnih goriva.

Stavljajući akcenat na predstojeći samit Ujedinjenih nacija o klimi u Glazgovu i predsedavanje Nemačke sledeće godine Grupom sedam (G7) najvećih svetskih ekonomija, kompanije su su u pismu poručile da buduća vlada mora da radi na uspostavljanju međunarodnih standarda za globalni finansijski sistem i klimatski neutralne proizvode.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор