Specijalna cena gasa za Srbiju od 270 $

Nakon sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, održanog juče u Sočiju, Srbija je za narednih 6 meseci dobila neverovatnu cenu za gas od 270 dolara, fleksibilnost u nabavci i mogućnost povlačenja većih količina tog energenta.

– Dobili smo u narednih 6 meseci neverovatnu cenu od 270 dolara, a tako smo uštedeli više od 300 miliona eura. Danas je na berzi cena gasa 1.064 dolara za hiljadu kubika, a dolaze najveća potrošnja i najhladniji dani. To je ogromna finansijska ušteda za Srbiju, ali i poziv investitorima da dolaze u zemlju koja ima sigurnost. Predsednik Putin je presekao i mnogo nam pomogao – rekao je Vučić i poručio građanima da tokom zime neće biti poskupljenja cene gasa i struje.

On je istakao da je je postignuti dogovor rezultat istinskog prijateljstva Rusije prema Srbiji. Kako je naveo, sa ruskim predsednikom je razgovarao i o dugoročnom ugovoru za gas, kojim “nećemo biti nezadovoljni“, prenose agencije.

Urednica portala Energija Balkana Jelica Putniković kaže za B92 da fleksibilnost podrazumeva mogućnost da se po ceni od 270 dolara povuče onoliko gasa koliko nam je potrebno, bez plaćanja penala u slučaju veće ili pak manje potrošnje nego što je to predviđeno ugovorom. Kako je rekla, Srbija sada može da popuni skladište iz kog je u jednom periodu povlačen gas za proizvodnju struje.

– Uoči odlaska u Rusiju predsednik Vučić je rekao da će se na sastanku boriti za što bolju formulu za cenu struje, budući da je Gasprom sa velikim kupcima pravio aranžmane u kojima se uzimala prosečna cena nafte u poslednjih devet meseci i, uz određen uticaj kursnih razlika, na osnovu toga se izračunavala cena gasa.Međutim, Srbija je sada dobila specijalnu cenu gasa za ovih šest meseci, bez obzira na naftnu formulu i količinu koju ćemo povući – objasnila je Putnikovićeva.

Podsećanja radi, godišnji kapacitet gasovoda Turski tok iznosi 15,7 milijardi kubnih metara gasa, od čega Bugarska godišnje troši oko tri milijarde kubika, Mađarska, koja sada dobija gas tim pravcem, a ne više preko Ukrajine, troši oko 3,5 milijardi kubika, dok potrošnja Srbije iznosi nepune tri milijarde.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор