Nemačka stimuliše starije koji vrate vozačku dozvolu

Budući da je u Nemačkoj više od trećine učesnika u saobraćajnim nesrećama sa smrtnim ishodom imalo 65 ili više godina života, vlasti mnogih pokrajina već uveliko razmišljuju kako da smanje broj stradalih.

Neke aktuelne medijske kampanje fokusirane su na mlade vozače, neke kao problem vide konzumiranja alkohola, nevezivanje pojaseva ili korišćenje smartfona za volanom, a neke ciljaju na starije vozače, prenosi Revijahak.

Naime, u nekim delovima nemačke savezne dežave Baden-Virtemberg stariji građani će uskoro moći da dobiju besplatnu godišnju kartu za lokalni javni prevoz ukoliko vrate, odnosno liše se svoje vozačke dozvole.

Da bi od 1. decembra mogli da se prijave za besplatnu godišnju kartu za lokalni prevoz, stariji građani će morati se dobrovoljno i trajno odreknu vozačke dozvole i vrate je nadležnim organima. Drugi uslov koji je potrebno ispuniti je da građani imaju prebivalište u toj pokrajini.

Cilj ove kampanje je povećanje bezbednosti u saobraćaju, s obzirom na to da je više od trećine učesnika u saobraćaju koji su imali nesreću sa smrtnim ishodom imalo 65 ili više godina, a u 68 posto nesrećnih slučajeva bili su krivi upravo stariji vozači.

Za troškove ovog projekta pokrajina Baden-Virtemberg je iz budžeta opredelila do tri miliona eura.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор