Veleprodajna cena struje upola manja

U Srbiji je prepolovljena berzanska, veleprodajna cena struje. Ovo pojeftinjenje neće uticati na domaćinstva, ali hoće na račune za struju kompanija, fabrika i ustanova koje na komercijalnoj osnovi kupuju struju od trgovaca.

– Zbog usporavanja privrednih aktivnosti, potrošnja struje je u Evropi pala u martu i aprilu za čak 15%, a u avgustu za pet procenata. U Srbiji je, međutim, totalno drugačija situacija. Došlo je do pada potrošnje od dva do tri posto, prevashodno zbog strukture naše industrije, ali se zato potrošnja povećala u sektoru domaćinstva – navodi Dejan Stojičevski sa berze SEEPEX, a prenosi RTS.

Prema rečima Miroslava Lutovca, savetnika za energetiku Privredne komore Srbije, ugovori za korišćenje električne enrgije se sklapaju u ovom periodu, odnosno krajem godine za sledeću godinu. Tu, kako kaže, postoji jedan prostor u kojem bi privrednici mogli da postignu bolje uslove za sebe, udružujući se na neki način i formirajući veće grupe.

Aktuelne analize pokazuju da je pandemija korona virusa ubrzala energetsku tranziciju. I struka tvrdi da se u nekoliko proteklih meseci desilo planirano smanjenje proizvodnje struje iz termoelektrana na račun povećanja proizvodnje struje iz obnovljivih izvora.

– Prvi put smo povezali energetiku i zdravlje. Energetika je jako vezana za zdravlje, ali ovakvu implicitnu vezanost nismo do sada imali. To je dobra vest za Srbiju i mislim da će kompletna atmosfera u energetskom sektoru omogućiti da obnovljivi izvori sve više dobijaju podršku građanstva da se potiskuju emiteri ugljen dioksida – kaže profesor Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu Nikola Rajaković.

Ipak, stručnjaci naglašavaju da je dalje kretanje proizvodnje, potrošnje i cene energenata teško predvideti, jer niko ne zna do kada će potrajati aktuelna pandemija korona virusa.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор