Beogradski studenti će ići na praksu u pančevački Brose

Na osnovu juče potpisanog ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji, studenti beogradskog Mašinskog i Elektrotehničkog fakulteta moći će da obavljaju praksu u pančevačkoj fabrici i razvojnom centru nemačke komapnije Brose.

Ugovor su potpisali predstavnici nemačke kompanije Roman Strahos i Tomas Špangler, i dekani naših fakulteta prof. dr Radivoje Mitrović i prof. dr Milo Tomanović, prenose Večernje novosti.

– Od ukupno 1.100 radnika koje ćemo zaposliti, 460 njih će biti sa visokom stručnom spremom, što je više od 40 posto od ukupnog broja. Osim proizvodnih pogona, fabrika će imati i odeljenje koje će se baviti razvojem, zbog čega su nam i neophodni kvalifikovani kadrovi koji se bave proizvodnjom hardvera i softvera – najavio je izvršni direktor kompanije Urlih Šrikel.

On je predsednicu vlade Anu Brnabić informisao da će proizvodnja u fabrici koja se trenutno gradi u Pančevu početi već krajem sledeće godine. Brnabićeva je tom prilikom naglasila da je ova saradnja od suštinske važnosti, jer je jedan od ciljeva vlade dublje i efikasnije povezivanje kompanija sa obrazovnim sistemom i studentima.

– Cilj i vizija vlade je podsticanje upravo ovakvih vrsta investicija i dolazak kompanija koje u Srbiji prepoznaju ne samo dobro tržište, već i kapacitet i kvalitet stručnog kadra, a što se u isto vreme podudara sa ekonomsko-strateškim prioritetima Vlade Srbije, a to je ekonomija zasnovana na znanju i inovacijama – poručila je Brnabićeva.

Kako je objasnio prodekan za naučno-istraživačku delatnost Mašinskog fakulteta Aleksandar Simonović, ova saradnja će podrazumevati unapređenje obrazovanja i pripremu kadrova za jednu visokotehnološku nemačku kompaniju, ali i učešće u naučnoistraživačkom radu i razvojnim projektima.

– Za nas je posebno zadovoljstvo to što Brose ovde otvara ne samo proizvodni pogon, već i razvojni centar koji će se razvijati uz pomoć naših inženjera i stručnjaka. Oni se bave klasičnom auto-industrijom čiji smer razvoja trenutno ide ka električnim vozilima. To je pokazatelj da mi školujemo kvalitetan kadar na svetskom tržištu radne snage – rekao je Simonović.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор