Frankfurtski sajam knjiga u digitalnom izdanju

Zbog porasta broja zaraženih korona virusom, frankfurtski sajam knjiga je u utorak uveče otvoren u praznoj dvorani, bez publike, a čak je i stotinak gostiju, kojima je ranije odobren dolazak na ceremoniju otvaranja, moralo da izostane, piše Dojče vele.

Stoga se sada nameću pitanja: šta uopšte može da postigne sajam knjiga koji je velikim delom premešten u digitalni svet? Koliko smisla ima sajam bez direktnih ljudskih susreta? Zar nije bilo bolje otkazati i ovaj sajam, kao što se već dogodilo u slučaju Sajma knjige u Lajpcigu u proleće ove godine?

Prema mišljenju Jirgena Bosa, direktora Sajma knjiga u Frankfurtu, zadatak sajma je da spaja ljude, autore, izdavače, prevodioce i stručnu publiku, zbog čega je ove godine postavljena internet platforma na kojoj se susreće više učesnika nego proteklih godina uživo, 4.400 izlagača i stručne publike iz 120 zemalja.

– To uključuje i govornike koji do sada nikada nisu bili na sajmu. Iako je prelazak na digitalu bio za nas veliki izazov, to nam je takođe ponudilo i mogućnost da se još više poboljšamo u onome što radimo. Ove godine smo razgovarali sa brojnim izdavačima koji su želeli da učestvuju na sajmu, ali to nisu mogli zbog finansijskih ograničenja, viza ili problema sa putovanjima. Ovo je prvi put da je Sajam knjiga u Frankfurtu dostupan ljudima koji inače ne bi imali sredstva ili mogućnosti da na njemu učestvuju – kaže Bos.

Organizatori ovogodišnjeg sajma knjiga potrudili su se da svi segmenti ove manifestacije budu digitalno predstavljeni, pa se sada o pitanjima prava, komercijalnim aspektima sajma, kao i drugim stvarima iz sveta izdavaštva, raspravlja na digitalnim platformama, a interaktivni instrumenti omogućavaju susrete izdavača, autora i prevodilaca. Sajam nudi ukupno 260 sati programa za ljubitelje knjige, a program je dostupan širom sveta. Zemlja-gost Kanada pomerila je fizičko prisustvo svojih autora za 2021. godinu, ali virtuelno nudi nastup svoje zvezde, autorke Margaret Atvud.

Pod sloganom „Za reč i slobodu“ u okviru manifestacije održava se i virtuelni panel na temu slobode mišljenja, koji u ovim politički komplikovanim vremenima nije slabiji nego u prethodnim. Između brojnih drugih, planirana je i diskusija sa Edvardom Snoudenom, kao i sa aktivistom iz Hongkonga Džošuom Vongom.

Direktor farnkfurtskog sajma knjiga ne misli da bi manifestacija mogla sama sebe da ukine uspešnim virtuelnim nastupom. Ambicija je, kako kaže, da sajam iskoristi ovogodišnje digitalno prisustvo kao osnovu za budući hibridni oblik organiozovanja, s kojim će moći da dopre do daleko više ljudi nego do sada.

– Uprkos tome izdavačima iz čitavog sveta potrebno je i fizičko prisustvo, slučajni susreti i otkrivanja, malo haosa, večernje žurke… Sve ono što inače čini jedan Sajam knjiga. U budućnosti će mešavina prisustva na licu mesta i digitalna ponuda biti nova normalnost. Zato verujem u budućnost izdavaštva i budućnost Sajma knjiga u Frankfurtu – poručuje Bos.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор