Nemački kancelar posetio Srbiju

nemacka i srpska zastava

Tokom jučerašnje posete Srbiji, nemački kancelar Olaf Šolc sastao se sa predsednikom Aleksandrom Vučićem koji je tom prilikom poručio da je Nemačka najveći trgovinski partner Srbije, sa kojim se u ovoj godini očekuje razmena od preko 7,5 milijardi eura.

– Imamo pokrivenost uvoza izvozom preko 83 posto zahvaljujući tome što smo privukli veliki broj njihovih kompanija. Nadam se da ćemo uskoro moći da dođemo do 10 milijardi trgovinske razmene i 100 hiljada ljudi koji rade u nemačkoj privredi kod nas – rekao je Vučić i istakao da je Nemačka i naš prvi bilateralni donator i drugi partner u razmeni usluga.

Prema Vućićevim rečima, Šolc je bio fer i ponudio je pomoć Nemačke u pronalaženju rešenja za krizu koja se već oseća i ovde, u smislu izgradnje energetskih kapaciteta koji bi Srbiju povezali sa ostatkom reigona i omogućili joj različite načine za diverzifikaciju. On je podsetio da je u toku izgradnja gasnog interkonektora prema Bugarskoj, da se očekuje da i bugarska strana krene da gradi, kao i da je u planu izgradnja interkonektora ka Severnoj Makedoniji.

– Upoznao sam ga da gradimo interkonektor ka Bugarskoj, da je u planu gradnja ka Makedoniji. Ja sam kriv što se nisam na vreme setio da nam je potrebno da izgradimo i naftovode prema drugim zemljama osim postojećeg gasovoda Janaf. Da imamo gasovod ka Mađarskoj, sankcije se ne bi na nas odnosile i mogli bismo da kupujemo naftu jeftinijie i po 30 dolara po barelu. U narednom periodu ćemo da izgradimo sve što nam je potrebno, pa i ono što nije – poručio je Vučić.

On se zahvalio nemačkom kancelaru na ponuđenoj podršci u energetici i svim ostalim oblastima.

– Kao što vidite, niko nije siguran šta će da se dešava na evropskom tlu i kancelar je ponudio pomoć nama na tom planu. To cenimo i bez toga teško da bismo mogli da napredujemo – rekao je Vučić.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор