Nemačka će do 2030. dobijati 80% energije iz obnovljivih izvora

Cilj Nemačke je da do 2030. godine 80 posto svojih potreba za električnom energijom podmiruje iz obnovljivih izvora, zbog čega će povećati kapacitet vetroelektrana na kopnu na 115 gigavata (GW), što je ekvivalentno kapacitetu 38 nuklearnih elektrana.

Ovakva strategija definisana je paketom mera za ubrzavanje ekspanzije proizvodnje struje iz vetroelektrana na kopnu, koji je Ministarstvo za ekonomiju i klimu predstavilo prošle nedelje u nastojanju da smanji oslanjanje energetskog sistema na ruska fosilna goriva, izveštava agencija Rojters.

Međutim, u Nemačkoj je za projekte vetroelektrana trenutno namenjeno samo oko 0,8 procenata zemljišta, od čega je 0,5 posto već iskorišćeo. Nacrtom novog zakona predviđa se povećanje površina na 2 posto, zbog čega će svaka od 16 saveznih država morati da odredi minimalni procenat zemljišta namenjenog za vetroparkove.

Od kada je preuzeo dužnost ministra ekonomije, Robert Habek iz ekološke Zelene stranke bezuspešno pokušava da ubedi savezne države da dobrovoljno opredele veće površine za vetroelektrane.
U prva tri meseca ove godine broj građevinskih dozvola za nove vetroturbine na kopnu opao je za 14 procenata međugodišnje, pa nemačko udruženje za energiju vetra predlaže da južne države poput Bavarske i Baden-Virtemberga učine više. Prema predlogu novog zakona, Bavarska bi do 2026. morala da nameni 1,1 posto zemljišta za vetrenjače, a taj bi procenat do 2032. trebalo povećati na 1,8 posto.

Državama bi bila ostavljena opcija da trguju alokacijama, ukoliko neka od njih premaši svoju kvotu, a druga ne uspe da je ispuni. Takođe, propis koji nalaže da vetroparkovi moraju biti izgrađeni na određenoj udaljenosti od stambenih područja, biće suspendovan ukoliko predstavlja kočnicu da neka od država ne ispuni svoju kvotu.

Predlog novog zakona, koji bi nemačka vlada trebalo da usvoji sledeće sedmice, predviđa i ublažavanje pravila o zaštiti divljih životinja uz obrazloženje da je „rad vetroelektrana u javnom interesu od najvećeg značaja i u funkciji je javne sigurnosti“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор