Prva žetva legalnog kanabisa u Nemačkoj

Prvi put je u Nemačkoj jedno preduzeće iz Nojminstera u saveznoj pokrajini Šlezvig-Holštajn, legalno obavilo žetvu kanabisa koji će biti korišćen u medicinske svrhe. U toj zemlji se u narednim godinama planira legalna proizvodnja većih količina indijske konoplje, piše Dojče vele (DW).

Kanadska firma „Afrija RX“ je na dobro čuvanoj plantaži iza betonskih zidova odgajila oko 50 kilograma marihuane, uz brojne rigorozne bezbednosne mere, budući da kanabis u Nemačkoj spada pod nadležnost Zakona o opojnim sredstvima.

Kanabis će iz Nojminstera biti distribuiran ka apotekama širom zemlje, a onda i do pacijenata koji ga koriste zbog jakih bolova, grčeva ili nedostatka apetita. U sledećih godinu dana Afrija želi da isporuči tržištu tonu kanabisa, potvrdili su iz kanadske kompanije u pismenom odgovoru na upit DW-a.

Lekari u Nemačkoj od 2017. smeju da prepišu pacijentima kanabis kao terapiju. Kako bi se zadovoljilo tržište, Savezni nemački institut za lekove i medicinske proizvode je za proizvodnju kanabisa ovlastio tri preduzeća, kanadske firme Afrija i Aurora i nemački startap Demekan. Afrija je trenutno u znatnoj prednosti nad konkurencijom, budući da u Aurori kažu da za sada uvoze biljke iz Kanade i da još ne mogu da procene kada će biti prva isporuka, a da u Demekanu navode da će u trećem kvartalu ove godine tek završiti farmu kanabisa.

Sve tri firme su robu trebale da isporuče još krajem prošle godine, ali su zbog problema sa pandemijom i distribucijom morale da koriguju planove. Stoga je, po mišljenju stručnjaka za kanabis, Alfreda Paskuala, žetva prvih 50 kilograma samo simbolična, a što se tiče uzgoja kanabia u Nemačkoj, ne može se sa sigurnošću reći koliko će ga u narednom periodu biti ubrano i isporučeno. Kanabis je u medicini još uvek tržišna niša, ali je nakon legalizacije u medicinske svrhe potražnja kontinuirano rasla. Društva za zdravstveno osiguranje nemaju precizne podatke o količini, ali broj doza koje se izdaju pacijentima konstantno raste. Neke procene pokazuju da u Nemačkoj postoji i do 90.000 takvih korisnika.

Jirgen Nojmajer iz udruženja branše “Kanabis” smatra da će se i lekari sve više baviti ovom temom, kao i da će porasti potreba za uvozom kanabisa, s obzirom na to da je od 2017. na tržištu u nekoliko navrata uočena nestašica marihuane. U Nemačku je u 2020. bilo uvezeno oko deset tona te biljke, ili za trećinu više nego godinu dana ranije. Tri firme sa državnom dozvolom za uzgoj imaju pravo da godišnje požanju po 2,6 tona, a li država pod određenim uslovima može da ih ovlasti da dodatno proizvedu još 50% od te količine.

Kada uzgajivači zaista budu u stanju da isporuče ugovorenu žetvu, to bi moglo da utiče i na razvoj situacije na tržištu jer, budući da je država naručilac, ona definiše i cenu po kojoj se roba distribuira apotekama, a ona trenutno iznosi 4,3 eura po gramu, što je otprilike polovina uobičajene prodajne cene. Pritisak na cene nastaje i zbog toga što sve više firmi uvozi kanabis u Nemačku.

Štefan Kramer, šef firme Hajdaj koja uvozi kanabis, smatra da će cene biti snižene u idućih 12 do 18 meseci na oko sedam eura. Kako kaže, marihuana proizvedena u inostranstvu je jeftinija i zato se on okrenuo ka kanabisu iz Portugalije, gde je više sunca za biljke, gde su niži troškovi rada i manje strogi sigurnosni standardi.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор