U Kikindi počela izgradnja fabrike vode

U Kikindi je započela realizacija projekta izgradnje fabrike vode, čija će prva faza koštati 9,6 miliona eura, dok ukupna vrednost celog projekta iznosi 11,4 miliona eura, prenosi eKapija.

Nemačka razvojna banka KFW će u finansiranju prve faze projekta učestvovati sa 6 miliona eura donacije, odnosno sa 30% ukupne vrednosti, dok će 70% potrebnih sredstava biti kredit sa grejs periodom do 2022. godine. Preostala 3,5 miliona eura obezbedili su Vlada Srbije i resorno Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Kontragaranciju člana međunarodnog konzorcijuma, u iznosu od pola miliona eura, dala je međunarodno priznata kompanija Uniha wasser technologie GMBH, što će dodatno osigurati kvalitet tehnologije za prečišćavanje vode, navode u JKP Kikinda.

Izvođači nadležni za projektovanje i izgradnju fabrike vode u Kikindi već su uvedeni u posao, a krajnji rok za završetak poverenog im posla iznosi 828 dana, ili dve godine i tri meseca. Drugom fazom radova biće obuhvaćena rekonstrukcija upravne zgrade, pristupnih puteva i dodatne infrastrukture, dok će u trećoj fazi biti izgrađena muljna laguna i postavljen dizel agregat.

Kikindska fabrika vode nalaziće se na vodozahvatu Šumice, posle ulaska u Kikindu, biće duga od 120 do 150 metara, imaće velike bazene kapaciteta 3.500 tona i trajno će rešiti problem pada pritiska ili nestanka vode u ovom gradu.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор