Prva samodovoljna fabrika bez ugljeničnog otpada

Fabrika ABB u Lidenšajdu u Nemačkoj prva je na svetu koja je dostigla nivo energetske samodovoljnosti i ugljenične neutralnosti, ideal kojem danas teže mnogi društveno i ekološki odgovorni privredni subjekti.

Ovo dostignuće deo je ABB-ove “Misije za nulte emisije” (“Mission to Zero”), koji pokazuje da je zaokret od fosilnih goriva moguć pomoću digitalnog upravljanja energijom. Projektovanje i izgradnja samoodrživog pogona u Nemačkoj trajala je dve godine, zajedno sa solarnom elektranom koja će se za sunčanih dana postarati za podmirivanje energetskih potreba svih objekata.

Elektrana instalirana na parkingu fabrike, veličine 3.500 kvadrata, godišnje bi trebalo da proizvede 1.100 MWh “zelene” struje, koliko, recimo, istovremeno potroši 340 privatnih domaćinstava. U kombinaciji sa kogeneracijskim postrojenjem, dvostruko efikasnijim od termoelektrane, solarna elektrana će obezbeđivati i oko 14 posto energije više nego što je potrebno fabrici, te će preko elektroenergetske mreže sav višak ekološke struje biti stavljen na raspolaganje drugim potrošačima. Fabrika je opremljena i baterijama za skladištenje dobijene energije, kapaciteta 275 kWh, kao i punjačima za električna vozila radnika i posetilaca koji ih mogu koristiti potpuno besplatno.

Penzionisani vozač Formule 1 i učesnik ABB-ove trke električnih formula, Niko Rozberg, smatra da našu planetu najbolje možemo da pripremimo za budućnost uvođenjem novih tehnologija.

– ABB-ova rešenja korišćena u Lidenšajdu su dokaz da je očuvanjem resursa i njihovom najefikasnijom upotrebom moguće ispuniti zahteve čitave industrijske zone – poručio je Rozberg, a prenosi Energetski portal.

Sa nasleđem od više od 130 godina inovacija, švajcarska grupacija ABB danas predstavlja lidera u oblasti digitalizacije, kroz svoja četiri globalna poslovna sektora: elektroenergetska oprema, industrijska automatizacija, robotika i elektromotorni pogoni, a svi oni su podržani zajedničkom ABB Ability digitalnom platformom.

Kompanija ABB posluje u više od 100 zemalja, a u njoj radi gotovo 150 hiljada radnika.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор