Sutra počinje Beogradski sajam tehnike

Dalazak na 63. Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća, koji se u Beogradu održava od 21. do 24. maja, najavili su predstavnici tehničke, tehnološke i naučne elite sa svih svetskih meridijana, saopštava Beogradski sajam.

Na ovogodišnjem Sajmu tehnike svoja tehničko-tehnološka dostignuća će, pod sloganom „Vreme je za nove tehnologije“, predstaviti više od 600 direktnih i indirektnih izlagača, proizvodnih ili projektantskih kompanija, naučno-istraživačkih i obrazovnih institucija, start-up projekata i inovativnih pojedinaca iz više od trideset zemalja sa četiri kontinenta, a oko polovine od ukupnog broja izlagača biće iz inostranstva.

Učesnici će u svojim izlagačkim programima prikazati preko 100 inovacija i noviteta, najviše u sektorima 3D tehnologija, robotike, CNC mašina, primene laserskih tehnologija, obrade plastike, automatizacije proizvodnih procesa, mernih instrumenata i alata, pri čemu su domaće firme prijavile oko polovine inovacija. Ove godine je primetna veća zainteresovanost firmi iz Kine za promociju opreme i mašina, a kompanija iz Ruske Federacije da predstave domete istraživanja svojih najuglednijih instituta u oblasti efikasnih tehnologija budućnosti, dok su svoje nacionalne ili grupne izložbe najavili izlagači iz Češke, Austrije, Slovačke, Slovenije, Turske, Srbije…

Na sajmu će učestvovati i gotovo svi državni i obrazovni činioci koji su najvažniji u promociji inovacija i naučnih, tehničko-tehnoloških istraživanja, od Ministarstva nauke, tehnologije i tehnološkog razvoja, preko Fonda za inovacionu delatnost, Centra za promociju nauke ili Naučno-tehnološkog parka, do svih najznačajnijih obrazovnih i naučno-istraživačkih institucija i instituta, koji će učestvovati kako u izlagačkom, tako i u pratećem stručnom programu manifestacije.

Prošle godine su tokom prva dva dana sajma domaćim kupcima prodate dve mašine za po pola miliona eura, a tokom preostalih sajamskih dana sklopljeno je više poslovnih ugovora u ukupnoj vrednosti većoj od 1,5 miliona eura, poručuju organizatori.

Radno vreme Sajma tehnike je od 10 do 18 časova. Cena pojedinačne ulaznice iznosi 400 dinara, dok je za parkiranje u sajamskom krugu potrebno izdvojiti 150 dinara po satu.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор