Polovina nemačke struje dolazi iz OIE

Gotovo polovina nemačke struje u prvoj polovini 2022. godine stigla je iz obnovljivih izvora, budući da je vlada dala novi zamah izgradnji kapaciteta za iskorišćavanje energije vetra, Sunca, vode i biomase.

Puno vetra i sunčanih dana bitno je uticalo na porast udela „zelene energije“. U prvoj polovini godine obnovljivi izvori struje pokrivali su 49 procenata ukupne proizvodnje električne energije u Nemačkoj, što je povećanje od šest posto međugodišnje, piše Dojče vele.

Vetroparkovi na kopnu ostvarili su udeo od 21 posto u ukupnoj proizvodnji struje, dok je taj udeo u istom razdoblju prethodne godine iznosio 17 posto. Udeo struja iz solarnih elektrana iznosio je 12 posto, za razliku od prethodne godine kada je on bio na nivou od 10 procenata. Strukovno udruženje još uvek nije saopštilo nikakve informacije o tačnom udelu struje iz uglja, gasa i nuklearnih centrala.

U prvom polugodištu potrošnja električne energije u Nemačkoj je pala za dve milijarde kilovat sati na, kako se procenjuje, 281 milijardu KWh. Sunce, vetar i drugi obnovljivi izvori energije proizveli su 139 milijardi kilovat sati, dok su konvencionalni izvori energije generisali 159 milijardi kilovat sati. Razlika između ukupno proizvedenih 298 milijardi i potrošenih 281 milijardu kilovat sati izvezena je u inostranstvo.

– Brza izgradnja obnovljivih izvora je ključ za zeleno snabedevanje električnom energijom i grejanje, za industriju koja se bazira na vodoniku i za klimatski neutralnu automobilsku industriju – poručila je Kerstin Andreae iz Nemačkog udruženja industrije energije i vode.

Iako postoji hitna potreba, izgradnja vetroelektrana na kopnu je poslednjih godina bila u zastoju. Predstavnici industrije razloge nalaze u predugim procesima planiranja i odobravanja gradnje vetroparkova, s obzirom na to da hidroelektrane daju malu količinu električne energije.

Međutim, klubovi poslanika vladajućih nemačkih stranaka početkom ove nedelje su postigli dogovor u Bundestagu o masivnoj izgradnji obnovljivih izvora energije. Agencija dpa javlja da će se raznim zakonima obezbediti osnova za dugoročno i klimatski neutralno snabdevanje električnom energijom u zemlji.

– Sporazum će sada osigurati da zelena naknada za struju (EEG), koja je 1. jula svedena na nulu, bude trajno ukinuta. Finansiranje obnovljivih izvora energije putem računa za struju je prošlost – izjavio je potpredsednik parlamentarne grupe FDP Lukas Keler.

Pored toga, odlučeno je i da će za vetroelektrane svaka nemačka pokrajina morati da stavi na raspolaganje oko dva posto svojih zemljišnih poseda. Keler je naglasio da svaka pokrajina može sama da odluči kako će postići taj cilj, ali propis o minimalnoj udaljenosti vetroturbina od stambenih zgrada i dalje ostaje na snazi.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор