Olakšana procedura za proizvođače struje iz OIE

Usvajanjem izmena i dopuna Uredbe o kriterijumima, uslovima i načinu obračuna potraživanja i obaveza između kupca – proizvođača i snabdevača električne energije, dodatno je olakšana procedura za proizvodnju struje za sopstvene potrebe iz obnovljivih izvora.

Kako se navodi na sajtu Vlade Srbije, do sada je 60 fizičkih i 8 pravnih lica upisano u registar kupac – proizvođača električne energije, sa ukupnom instalisanom snagom od 2,12 MW. Pored toga, podaci JP EPS Snabdevanja i Elektrodistribucije Srbije pokazuju da su podneti zahtevi za zaključenje ugovora i priključenje još 25 MW.

“Uvođenjem instituta kupca – proizvođača građanima i pravnim licima se, kao krajnjim kupcima, omogućava da proizvode električnu energiju za sopstvene potrebe i tako smanje račune za potrošenu struju, istovremeno postajući aktivni učesnici u procesu energetske tranzicije”, navodi se na sajtu vlade.

Uključivanjem potrošača koji troše sopstvenu energiju iz obnovljivih izvora smanjuju se gubici u mreži i doprinosi povećanju energetske nezavisnosti i bezbednosti, kao i očuvanju zdrave životne sredine, poručuju iz vlade.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор