Toplana-Šabac postala prva mini solarna elektrana u Srbiji

Šabačka toplana je postala prvo javno-komunalno preduzeće u Srbiji koje je počelo da proizvodi električnu energiju iz obnovljivih izvora, saopšteno je iz Programa Ujedinjenih nacija za razvoj.

Obnovljiva energija proizvedena iz fotonaponskih centrala danas predstavlja investiciju dostupnu svim građanima, koji solarne panele mogu postavljati na krovove svojih kuća, ali i javnih objekata, a upravo to je uradila i Toplana-Šabac.

Preko projekta Energetske zadruge „Sunčani krovovi Šabac“, na krovu poslovne zgrade toplane polovinom avgusta je instalirana mala solarna fotonaponska centrala jačine tri kilovata. Iz ove zadruge najavljuju da se radi o kampanji za grupno finansiranje u proširenje kapaciteta elektrane, što će uskoro biti realizovano sa dodatnih 17 kilovata instalisane snage.

Električna energija dobijena iz solarnih panela, koji se lako mogu instalirati na krovove različitih objekata, danas je dostupna svima koji su u mogućnosti da investiraju u obnovljive izvore energije, a donosi znatne uštede ukoliko se koristi za sopstvene potrebe.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор