Nemačka produžava na dve godine dotacije za skraćeni rad

Nemačka koaliciona vlada je postigla dogovor o produženju programa skraćenog radnog vremena sa trenutno maksimalnih 12 meseci na pune dve godine, što je u sklopu dodatnih mera za ublažavanje posledica ekonomske krize izazvane pandemijom korona virusa.

Naime, radi se o još jednom prgramu vlade za sprečavanje masovnih otpuštanja radnika, preko nadoknade plate od strane države za radnike kojima je skraćena radna satnica zbog pandemije. Da bi firme mogle da koriste ovaj program, potrebno je da podnesu zahtev do kraja tekuće godine, javlja Seebiz.

Kako bi se ublažile posledice pandemije, vlada je odlučila da do kraja ove godine produži i meru pružanja finansijske pomoći malim preduzećima i ublaži pravila o stečaju u nastojanju da spreči talas bankrotstava. Procenjuje se da bi ove dodatne mere mogle da koštaju Nemačku 10 milijardi eura.

Prema vladinom programu skraćenog radnog vremena iz državnog budžeta pokrivalo bi se oko dve trećine iznosa plate radnika kojima su u vreme krize poslodavci skratili radno vreme kako bi smanjili ukupne troškove. Ovaj program naveliko se koristio u vreme finansijske krize 2008. i 2009. godine i zaslužan je za očuvanje desetina hiljada radnih mesta, podseća agencija Frans pres.

To je ujedno i jedan od glavnih instrumenata nemačke vlade za zaštitu ekonomije od krize izazvane virusnom pandemijom i ključni je deo vladinog paketa pomoći od 1.000 milijardi eura za ublažavanje negativnih posledica trenutne krize.

Inače, pre pandemije korona virusa stopa nezaposlenosti u Nemačkoj je iznosila rekordno niskih pet procenata, ali se u međuvremenu povećala na 6,4 posto.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор