Štada beleži snažan rast prodaje i tokom krize

Nemačka farmaceutska grupacija Štada, u čijem sastavu je i vršački Hemofarm, ostvarila je u prvoj polovini ove godine rast prodaje od 16 procenata, na 1,47 milijardi eura, uz organski rast prodaje od 9 posto.

Iz Štade poručuju da je rast poslovanja ostvaren uprkos nepovoljnim poslovnim prilikama usled pandemije korona virusa, koja je direktno uticala na smanjenje stope rasta i u celoj farmaceutskoj industriji, prenosi agencija Tanjug.

U poslovnom smislu, drugo tromesečje ove godine bilo je posebno teško, budući da je na tržištima širom sveta došlo do velikog pada, a naročito u zemljama u kojima pacijenti direktno snose troškove lečenja. Kriza izazvana pandemijom dovela je i do znatnog smanjenja broja ljudi koji su odlazili u apoteke, kod lekara i bolnice, a prekinula je i rend kupovine lekova unapred.

Ipak, čak i u tako izazovnim uslovima poslovanja Štada je ostvarila uspeh zahvaljujući širokoj i raznovrsnoj paleti svojih lekova i preparata.

– Povećanje prodaje i prihoda iznad tržišnog proseka odraz je konzistentne primene naše strategije za rast. Snažna posvećenost i preduzetnički duh naših zaposlenih osnova su našeg uspeha. U nedavnoj anketi za zaposlene, 9 od 10 je reklo da su ponosni što rade za Štadu, kao i da su uvereni da će kompanija izaći snažna iz krize. S obzirom na negativne efekte pandemije moramo nastaviti da pokazujemo visok nivo agilnosti i posvećenosti kaka bismo ostali na kursu rasta i u drugoj polovini ove godine – poručuje generalni direktor Štade Peter Goldšmit.

Nedavne uspešne akvizicije proizvodnog portfolia kompanije Takeda u Rusiji, zdravstvenih proizvoda široke potrošnje Walmarka u Centralnoj i Istočnoj Evropi, kao i FERN-C brenda na Filipinima, upotpunile su organski rast prodaje Štada grupacije od devet posto.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор