Srbija pokreće proizvodnju uređaja za uništavanje ambrozije

Iako je još 2014. razvio poslednju, četvrtu generaciju “Ambrozera, uređaja koji regulacijom radio-frenkvencije i struje, na ekološki način, bez hemije i pesticida, uništava ambroziju u korenu, srpski elektroinženjer i pronalazač Miloš Stanković tek sada je uspeo da osnuje firmu i najavljuje početak serijske proizvodnje.

I Nikola Tesla je probao da konstruiše električni uređaj za uništavanje korova. Od tog vremena do danas brojne regulative su se menjale, pa je danas potrebno ispoštovati visoke standarde bezbednosti propisane u EU i svetu. Miloš je u tome napokon i uspeo, nakon čega je u Beogradu osnovao startap kompaniju EWD (Electric weed destroyer) Technology.

Inače, Stanković je već duže od 20 godina aktivan u naučno-istraživačkom radu, dobitnik je više od 100 međunarodnih nagrada i priznanja i član je brojnih akademija nauka širom sveta. Ovaj uređaj je napravio kako bi pomogao svom bratu koji je od malih nogu imao problem sa ambrozijom.

– Hteo sam da pomognem njemu i svim ljudima koji pate zbog ambrozije i tako sam krenuo sa razvojem uređaja. Odmah sam uspostavio saradnju sa švedskim Univerzitetom za poljoprivredu, uređaj je isproban i u Sloveniji, Nemačkoj i Ruskoj Federaciji i do danas je testiran na 180 vrsta korova. Podneo sam prijave (PCT) za patent u 148 zemalja, uz dokaze da takav proizvod ima industrijsku primenu i ne postoji nigde na svetu – priča Stanković.

Kako je objasnio, uređaj regulacijom frekvencije uništava korov ili određeni deo biljke, a u zavisnosti od vrste korova, zavisi i frekvencija koja se upotrebljava. Prilikom fizičkog kontakta elektroda sa korovom koji se tretira, nastaju biohemijski i biofizički procesi u biljci zbog kojih ona u istom trenutku vene i ne raste više tokom sezone. Uređaj se može podesiti i da uništava grupno ili selektivno korov, a da ne uništava korisne biljke, niti mikroorganizme. Može se postaviti na traktor, kamion, kosilicu ili ručni uređaj za domaćinstva i u gradskim parkovima.

– U Srbiji ima 600.000 poljoprivrednih gazdinstava, a “Ambrozer” može da pomogne organskim proizvođačima, kao i opštinama i gradovima, kojih ima 175 u našoj zemlji, a u kojima bi komunalna preduzeća mogla da koriste ovaj uređaj za suzbijanje ambrozije na svojim površinama – poručuje Stanković.

U Srbiji bi serijska proizvodnja ovog uređaja trebalo da počne krajem ove godine, a plan je da se proizvod dalje distribuira velikim trgovinskim lancima koji prodaju baštensku opremu, poput Jysk-a, Wobyhaus-a i Uradi sam.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор