Srbija dostigla 26,3% udela zelene energije

Poslednji podaci Eurostata za 2020. godinu pokazuju da je udeo obnovljivih izvora (OIE) u ukupno proizvedenoj energiji u Srbiji dostigao 26,3%, što je veoma blizu postavljenog cilja od 27% za prošlu godinu.

Sa druge strane, udeo OIE u potrošnji struje u 2020. iznosio je 30,7%, i porastao je u odnosu na 2019. godinu kada je bio na nivou od 28,7%. Poređenja radi, podaci Eurostata pokazuju da je u 2020. godini potrošnja struje iz obnovljivih izvora u Albaniji iznosila 100%, u Crnoj Gori 61,5%, Hrvatskoj 53,8%, Rumuniji 43,4%, u Sloveniji 35,1%, Bugarskoj 23,6%, a u Mađarskoj 11,9%, prenosi eKapija.

Srbija je najviše struje iz obnovljivih izvora dobila iz hidroelektrana (859,8 kilotona ekvivalentne nafte), zatim iz vetra (82,9), iz čvrstih biogoriva (1,7) i iz solarnih panela (1,1 kilotona ekvivalentne nafte). Iz svih drugih obnovljivih izvora, koji uključuju proizvodnju iz gasnih i tečnih biogoriva, komunalnog otpada, geotermalne energije i slično, potrošeno je ukupno 14,9 kilotona ekvivalentne nafte.

Iz Ministarstva rudarstva i energetike nedavno su za eKapiju rekli da iako još nema zvaničnih podataka za našu zemlju za 2020. godinu, očekuju da udeo OIE u potrošnji električne energije bude oko 25%.

– Podaci za 2020. će biti objavljeni u februaru 2022. i u njima se očekuje značajna promena na osnovu detaljnih istraživanja koja su sprovedena po narudžbi Energetske zajednice. Ova istraživanja su pokazala da je utrošak biomase u Srbiji znatno veći nego što se to do sada računalo, pa je i udeo OIE u bruto finalnoj potrošnji energije realno veći. Stoga očekujemo da će taj udeo dostići oko 25%, odnosno da će biti znatno bliži ranije postavljenom cilju za 2020. od 27% – naveli su u Ministarstvu.

Takođe, u aprilu ove godine ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović je izjavila da je vizija Srbije najmanje 40% proizvedene energije iz obnovljivih izvora do 2040. godine.

Vlada Srbije je nedavno donela dve uredbe kojima se uređuje oblast obnovljivih izvora energije. U pitanju su Uredba o tržišnoj premiji i Uredba o modelu ugovora o tržišnoj premiji.

Upravni odbor Udruženja Obnovljivi izvori energije Srbije je nedavno izrazio zabrinutost nakon određivanja maksimalne otkupne cene za potrebe aukcija za električnu energiju iz vetroelektrana, koja bi zbog modela dvostrane premije mogla odvratiti investitore od učešća na aukcijama, a finansijske institucije i banke od finansiranja takvih projekata.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор