Smena čelnika EPS-a zbog sloma elektroenergetskog sistema

Povodom prošlonedeljnog kolapsa elektroenergetskog sistema Srbije, predsednik Aleksandar Vučić je poručio da se može smatrati da je direktor Elektroprivrede Srbije (EPS) Milorad Grčić već podneo ostavku.

On je gostujući na TV Pink povodom energetske krize i sastanka koji je imao sa članovima vlade i čelnim ljudima javnih preduzeća iz oblasti enregetike, ocenio da ne vidi da je u ovom slučaju resorna ministarka Zorana Mihajlović imala neku krivicu.

Srpski predsednik je tom prilikom poručio da Srbija nema dovoljno energenata za hladno vreme i da je on o tome stalno govorio. Za energetsku krizu je rekao da se kao na filmu desila takozvana „savršena oluja“, ali i da se desilo još mnogo toga što nije ničija krivica. On je istakao da Srbija nema dovoljno energenata za hladne dane i dodao da veruje da neće doći do restrikcija struje, ali da to ne može potpuno da tvrdi.

Inače, Srbija je prethodnih nedelja, u situaciji globalnog skoka cena struje, uvozila oko stotinak megavata električne energije, uz najave da će proizvodnja porasti i doneti profit i rast BDP-a. Potom je, počev od vejavice tokom subotnje noći, uvoz najednom porastao na neverovatnih 1.600 megavata, a Narodna banka je zamoljena da obezbedi devize za vanrednu kupovinu. Razlog za takav potez bila je havarija u Termoelektrani Nikola Tesla u Obrenovcu (TENT).

Naime, tovar iskopan u kolubarskim kopovima stigao je u TENT u pet garnitura, svaka sa po 27 vagona, ali nije hteo da gori. Snimci, objavljeni i na društvenim mrežama su pokazali ono što je svima bilo jasno, a to je da je u elektranu stiglo blato, a ne ugalj. Peći nisu mogle da održe paru i blokovi, čije su snage u stotinama megavata, počeli su jedan po jedan da gube snagu, stabilnost i ispadaju sa sistema.

Tako su sa mreže ispali blokovi A1, A3, A4, A5 i A6, a na drugoj strani Obrenovca i nedavno remontovani blok B1. Blok B2 se održao na trećini snage, dok je blok A2 izdržao na tehničkom minimumu, budući da je naredni dan radio na oko 50 do 80 megavata.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор