Stiže Zakon o obnovljivim izvorima energije

Vlada Srbije je u ponedeljak usvojila predloge: Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, Zakona o energetici, Zakona o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije i Zakona o obnovljivim izvorima energije (OIE).

Ukoliko se računaju i velike hidroelektrane, u Srbiji se iz obnovljivih izvora proizvodi 27% ukupne struje, međutim, bez tih hidroelektrana, električna energija dobijena iz biomase, geotermalnih izvora, i solarnih i vetro postrojenja ima svega 4 do 5% udela u ukupno proizvedenoj količini.

S obzirom na to da bi ovakvu sliku trebalo da promeni upravo novi Zakon o obnovljivim izvorima energije, ninistarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović najavljuje da je cilj Srbije da do 2040. godine najmanje 40% ukupne energije dobija iz obnovljivih izvora, prenosi eKapija.

– Usvajanje zakona o OIE je važno za energetsku tranziciju Srbije i prelazak na čiste tehnologije, pa verujemo da će parlament ubrzo i potvrditi. Ovaj zakon otvara put ka novom investicionom ciklusu i izgradnji novih projekata iz svih oblasti OIE. U narednim godinama očekujemo nove zelene megavate, pa i gigavate na mreži. Važnije od svega je što zakon trasira OIE kao javni interes za Srbiju, sto je važno za zaštitu životne sredine i zdravlje građana – objašnjava Danijela Isailović, menadžer Udruženja Održivi izvori energije Srbije.

Inače, novim zakonom se garantuje stabilnost podsticajnih mera i uvode se tržišne premije koje će ekološke proizvođače izložiti uticaju tržišta i konkurencije, što će sniziti troškove građana i privrede u odnosu na troškove postojećeg sistema podsticaja zasnovanog na fid-in tarifama, po kojima vam država plaća koliko god da proizvedete struje i prosledite je u mrežu. Umesto toga, biće uvedene aukcije, kao svuda u svetu, tako da će se i proizvođači „zelene struje“ naći u konkurentskom okruženju koje će dovesti do pada cene takve struje.

Ovaj zakon će omogućiti domaćinstvima i industriji da mogu da postanu i kupci i proizvođači (RES-self consumers), a građani će moći da formiraju zajednicu OIE. To bi značilo da će domaćinstva i industrija moći da instaliraju OIE na svoje objekte i koriste ih za sopstvenu potrošnju struje, a da višak isporučuju u elektromrežu ili je uskladište za kasnije.

Novitet ovih zakona je i mogućnost formiranja velikog fonda za energetsku efikasnost, a ranije je već bilo najavljeno da će Uprava za energetsku efikasnost biti formirana najkasnije do juna, kao i da će ove godine imati na raspolaganju fond od oko 15 miliona eura namenjen povećanju energetske efikasnosti domaćinstava u našoj zemlji. Ministarka Mihajlović kaže da se u proseku u Srbiji „baci“ oko 40% električne i toplotne energije, jer domaćinstva nemaju dobra vrata, prozore i izolaciju zidova, zbog čega država želi da postavi kao nacionalni cilj i nacionalnu politiku broj jedan pokušaj da se smanji trošenje energije.

Novi zakon obezbeđuje uslove i za korišćenje i podsticanje inovacionih tehnologija koje koriste obnovljive izvore energije, među kojima je i vodonik koji se može koristiti u oblasti energetike i saobraćaja. Takođe, ovim zakonom je napravljen i prostor za potpunu digitalizaciju svih procedura u Ministarstvu rudarstva i energetike, pa više neće trebati da se dostavljaju dokumenta, traže istražna prava, dozvole i rešenja, jer će sve biti elektronski, što će omogućiti i rilagođavanje svim preostalim evropskim direktivama.

Ministarka je rekla da se prvi put uvodi javni tender za izbor strateškog partnera, koji omogućava Srbiji da privuče nove i dodatne investicije u oblasti obnovljivih izvora energije. Zakonom se izričito obavezuju povlašćeni proizvođači da poštuju propise vodoprivrede i životne sredine sa propisanim nadzorom inspekcije za životnu sredinu i vodnih inspektora. Za status povlašćenog proizvođača, kaže Mihajlovićeva, tražiće se vodna dozvola kod hidroelektrana, a kod elektrana na biorazgradivi otpad integrisana dozvola za upravljanje otpadom i upotrebu otpada.

Novi Zakon propisuje i da energetski subjekti koji obavljaju delatnost proizvodnje, distribucije i snabdevanja kupaca toplotnom energijom mogu da steknu pravo na podsticajne mere ukoliko koriste toplotne pumpe i obnovljive izvore energije. Takođe, snabdevači gorivom su dužni da obezbede da udeo obnovljivih izvora energije u finalnoj potrošnji energije u saobraćaju bude u skladu sa obavezom koju utvrđuje Vlada Republike Srbije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор