Pomoć za likvidnost firmi čiji su prihodi pali više od petine

Srpski ministar finansija Siniša Mali najavljuje da je država, kako bi se očuvala likvidnost privatnog sektora, odlučila da produži postojeću garantnu šemu i uspostavi novu šemu za podršku najugroženijim preduzećima, prenosi portal Biznis.

On je objasnio da proširenje garantne šeme donosi dve bitne izmene. Prva izmena se odnosi na maksimalne vrednosti kredita koje banke mogu da plasiraju sa garancijom države i one se uvećavaju za 500 miliona eura, tako da će ukupno iznositi 2,5 milijarde eura. Druga izmena se tiče perioda raspoloživosti ovih kredita, koji će biti na aktuelni do 30. juna sledeće godine.

Ministar finansija je rekao da se proširenjem postojeće garantne šeme ne menjaju uslovi podobnosti, pa svi preduzetnici, mikro, mala i srednja preduzeća koja ispunjavaju uslove propisane Zakonom o utvrdivanju garantne šeme, mogu da apliciraju za ove kredite.

– Uspostavlja se i druga garantna šema namenjena svim firmama iz ugroženih sektora, kao i firmama u drugim sektorima koje su u prošloj godini imale pad prihoda veći od 20 posto. Krediti pokriveni postojećom garantnom šemom se daju sa periodom otplate do 36 meseci i obaveznim grejs periodom od devet do 12 meseci, dok će se krediti pokriveni drugom garantnom šemom davati sa periodom otplate do 60 meseci i grejs periodom od 18 do 25 meseci – rekao je Mali.

On je istakao da omogućavanjem nove kreditne šeme država želi da pruži dodatnu podršku posebno ugroženim sektorima na koje je ekonomska kriza izazvana panedmijom korona virusa najviše uticala.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор