Sređivanje vodovoda u Vrbasu uz pomoć nemačke KfW banke

Nakon pune tri godine od potpisivanja ugovora sa Nemačkom razvojnom bankom KfW, Vlada Srbije, lokalne samouprave i JKP „Komunalac“ kreću u realizaciju projekta poboljšanja kapaciteta gradskog izvorišta u Vrbasu i unapređenja vodosnabdevanja za svih pet sela u toj opštini.

Prema rečima direktora JKP „Komunalac“, Siniše Adamovića, čistu pijaću vodu dobiće meštani Kucure, Savinog Sela, Zmajeva, Ravnog Sela i Bačkog Dobrog Polja, čiji meštani vodu toče na eko-česmama, jer je voda iz starog vodovoda zabranjena za upotrebu još od 2006. godine zbog povećane koncentracije arsena.

– Biće najpre postavljen cevovod do Kucure i Savinog Sela, u dužini od 14 kilometara. Njime će vodovodi ovih naselja biti povezani na vodozahvat u Vrbasu, gde će na kraju projekta kapacitet biti 150 litara u sekundi, a biće izgrađen i rezervoar od 1.500 kubnih metara za snabdevanje u kriznim danima velike potrošnje – objasnio je Adamović i dodao da će, pored dogradnje fabrike vode, na izvorištu biti izgrađeno i pet novih bunarskih polja.

Za ovaj projekat KfW banka je odobrila Opštini Vrbas kredit od 4,1 milion eura na 15 godina, sa grejs periodom od pet godina i kamatom od 1,1 posto. Trideset posto kredita je dodeljeno bespovratno, tako da deo zajma koji će trebati da se vrati iznosi 2,8 miliona eura. Nemačka banka je kredit dodelila kako bi obezbedila samoodrživo poslovanje JKP, kroz povećanje cene i stepena naplativosti računa za vodu.

– Nemačka banka će finansirati izgradnju vodovodnog kraka Vrbas – Kucura – Savino Selo, a to će omogućiti da se trasa proširi i na preostala tri sela, čije bi spajanje sa gradskim izvorištem trebalo da podrži Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Srbije – napominje Adamović.

Predsednik Privremenog organa Opštine Vrbas, Milan Glušac, kaže da je bilo potrebno uraditi mnogo toga da bi projekat ušao u program KfW banke „Pomoć vodosnabdevanju i kanalizaciji u opštinama srednje veličine u Srbiji“, koji je obuhvatio i Kikindu, Knjaževac i Paraćin.

– Smanjili smo gubitke vode sa 42 na 24 posto, izbušili dva nova i revitalizovali 13 starih bunara i zamenili 300 ventila u šahtovima, 13 bunarskih i 31 kanalizacionu pumpu i čak 15.000 vodomera, od kojih se više od polovine daljinski očitava, po čemu smo prvi u Srbiji – naglasio je Glušac.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор