U Paraćinu počela rekonstrukcija vodovoda

Paraćinsko Javno preduzeće Vodovod je rekonstrukcijom 630 metara vodovodne mreže u tri centralne gradske ulice, započelo veliki projekat unapređenja lokalnog vodosnabdevanja, vredan 3,45 miliona eura, koji će biti realizovan uz podršku Nemačke razvojne banke (KfW).

U Vodovodu kažu da su na projektu sarađivali i sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, a da nije izostala ni tehnička i institucionalna podrška međunarodnih i domaćih eksperata. Nakon završetka rekonstrukcije biće, kako kažu, obezbeđeno dovoljno pijaće vode za Paraćin i Ćupriju u narednih nekoliko decenija.

– U okviru realizacije Programa unapređenja vodosnabdevanja i kanalizacije u opštinama srednje veličine u Srbiji, započeta rekonstrukcija pet kilometara mreže u Paraćinu je samo jedan segment velike investicije, a najbitnija će biti zamena 9.400 metara glavnog cevovoda, od izvorišta-kaptaže u selu Izvor do rezervoara na Karađorđevom brdu – objašnjava direktor paraćinskog Vodovoda Nebojša Simić.

Kako ističe, zamenom najvećeg dela dotrajalog cevovoda starog više od pola veka, Paraćinci će dobiti veću količinu vode u mreži, jer će biti izbegnuti česti kvarovi i gubici vode. Investiranjem u bušenje još četiri bunara, istovremeno će biti obezbeđene dovoljne količine vode i u sušnim periodima godine.

– Radovi na terenu neće ometati redovno vodosnabdevanje, jer će se graditi praktično novi cevovod koji će delom ići paralelno sa postojećim, a delom sasvim novom trasom. Planiramo i nabavku nove mehanizacije i digitalizaciju nadzora i upravljanja celokupnim sistemom pomoću specijalnog softvera – najavljuje Simić i precizira da bi kompletan program trebalo da bude realizovan u toku naredne četiri godine.

Od ukupne vrednosti programa, trećina sredstava predstavlja donaciju, dok je ostatak vrlo povoljan kredit KfW na petnaest godina, uz grejs period od pet godina i kamatom manjom od 1 posto godišnje, prenose “Večernje novosti”.

S obzirom na to da 40 posto vode sa kaptaže odlazi ka korisnicima u susednoj opštini Ćuprija, zamena glavnog cevovoda će poboljšati vodosnabdevanje i u tom gradu. Iako se još ne zna na koji će način tamošnja lokalna samouprava učestvovati u realizaciji ove investicije, direktor Simić kaže da će biti ugrađen merač potrošnje vode, pa će Ćupričani dobijati svoje sledovanje “u litar”.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор