MK Grupa gradi u Vrbasu svoju prvu elektranu na biomasu

Kompanija MK Biogas, koja je u sastavu MK Grupe, najavljuje da će u septembru u Vrbasu započeti izgradnju postrojenja za proizvodnju električne energije iz biomase, koje će početi sa radom u februaru 2020. godine.

U Srbiji, koja kao agrarna zemlja poseduje izuzetan potencijal kada su u pitanju obnovljivi izvori energije, trenutno postoji samo 12 postrojenja za dobijanje biogasa, zbog čega su u MK Grupi odlučili da se uključe u ovu oblast izgradnjom prve svoje takve elektrane, navodi se u saopštenju i precizira da je projektna faza već u toku.

– Članice MK Grupe, poput kompanije Sunoko, koje imaju dosta otpadnih sirovina sa farmi, iz klanične industrije i iz proizvodnje šećerne repe, te sirovine mogu iskoristiti za proizvodnju električne energije – kaže direktor kompanije MK Biogas Predrag Božić i ističe da MK Grupa sa ovakvim inovativnim investicijama doprinosi zaštiti životne sredine i efikasnijem i održivom poslovanju.

MK Grupa će na ovom projektu primeniti rešenja nemačke kompanije Wabio Technologie GMBH, koja već četvrt veka kreira napredna i održiva rešenja kada je u pitanju biogas. Kako je procenjeno, ukupna vrednost investicije u Vrbasu iznosiće 8,1 milion eura, dok bi proizvodnja struje na godišnjem nivou trebalo da dostigne 20.000 megavat-sati, što bi pokrilo godišnje potrebne 5.000 domaćinstava.

Biogas je jedini obnovljivi izvor energije pogodan za proizvodnju i struje i gasa i tečnih goriva i toplote, a može se dobiti iz obnovljivih sirovina kao što su kukuruz, žitarice, trava i korov, organski otpad iz prehrambene industrije i đubrivo. Prikupljanjem ovih sirovina smanjuje se količina organskog otpada i emisija ugljen dioksida u atmosferu, čime se značajno doprinosi smanjenju efekta staklene bašte i očuvanju životne sredine.

Srbija je država sa velikim potencijalom u biomasi, koji vrlo slabo koristi, zbog čega se MK Grupa uključila u državna nastojanja da do 2020. godine 27 procenata ukupne potrošnje struje bude iz obnovljivih izvora. Ovakvu stratešku opredeljenost MK Grupa je već potvrdila kroz partnerstvo sa italijanskom kompanijom Fintel Energia Spa, koje datira još od 2007. godine, a tiče se pionirskih koraka u proizvodnji zelene struje u solarnim i vetroelektranama.

Naime, MK Grupa je pre nekoliko godina sa italijanskim partnerom otvorila u Srbiji prvi vetropark nazvan Vetropark Kula, koji danas strujom snadbeva između 5.000 i 8.000 domaćinstava, doprinoseći na taj način ukupnoj energetskoj sigurnosti zemlje, navodi se u saopštenju.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор