Na srpskom kovid sertifikatu u inostranstvu ne može da se očita QR kod?

Zbog četvrtog talasa pandemije i novog soja virusa države širom sveta gotovo iz dana u dan menjaju pravila na granicama, tako da i kada mislite da ste prikupili svu potrebnu dokumentaciju za ulazak u zemlje EU, može se dogoditi da vam na samoj granici ne funkcioniše QR kod.

– Pre polaska u Rumuniju izvadila sam digitalni Zeleni sertifikat na sajtu E-uprave koji je, kako su tvrdili nadležni, napravljen baš za putovanja u zemlje Evropske unije. Međutim, kada sam stigla na granični prelaz i pokazala carinicima na mom telefonu taj digitalni zeleni sertifikat nastao je problem. Njihov uređaj nije mogao da očita QR kod mog sertifikata i sve vreme je pokazivao crveno – priča za “Blic” Beograđanka M. K.

Kako dalje priča, ipak je uspela nekako da se snađe, jer je carinicima pokazala u zelenom digitalnom sertifikatu datume kada je primila prvu, a kada drugu dozu vakcine protiv kovida. Oni su joj nakon toga dopustili da uđe u Rumuniju, ali su joj rekli da sledeći put odštampa potvrdu o vakcinaciji pa da sa nje pokušaju da očitaju QR kod. Ipak, tu nije bio kraj problemima sa kovid propusnicom, s obzirom na to da se QR kod “crveneo” i u rumunskim lokalima.

– U koji god restoran ili kafić da sam ušla u Rumuniji nisu mogli da mi očitaju moj digitalni zeleni sertifikat. Morala sam u svakom lokalu da pokazujem datume kada sam primila prvu, a kada drugu dozu vakcine. To je prilično frustrirajuće da svaki put objašnjavate da ste iz Srbije i da imate problema sa QR kodom, ali da ste se uredno vakcinisali – kaže ova Beograđanka.

Sličan problem imao je i čitalac “Blica” koji je nedavno putovao u Francusku pošto, kako kaže, ni u jednom lokalu u Parizu nsu mogli da mu očitaju QR kod na digitalnom zelenom sertifikatu, Iako su iste probleme imali i mnogi Srbi u Mađarskoj, iz Kancelarije za IT i e-upravu poručuju da je problem tehničke prirode i da je lako rešiv.

– Dobijali smo slične žalbe tek kada smo uveli te specijalne zelene digitalne sertifikate za zemlje EU. Potrebno je da ljudi samo ažuriraju aplikaciju na telefonu tako što će prstom preći preko ekrana na dole. Tada će se aplikacija ažurirati i moći će da se očita. Ne postoji nikakav drugi problem jer su sve zemlje EU umrežene i koriste isti digitalni sertifikat – objašnjavaju u Kancelariji za IT i e-upravu.

Pored toga, za ažuriranje aplikacije je neophodan pristup internetu, a ako se zna da se na graničnim prelazima uglavnom teško pristupa internetu, savet je da se digitalni zeleni sertifikat svakako ažurira pre dolaska na put.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор