Srbija uvodi kovid propusnice za ugostiteljske objekte

U Srbiji će od subote 23. oktobra biti obavezne kovid propusnice za boravak u zatvorenom prostoru svih ugostiteljskih objekata, saopštila je premijerka Ana Brnabić, nakon jučerašnje sednice Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19.

Srpska premijerka je na konferenciji za novinare objasnila da će se nova mera važiti svakodnevno nakon 22 časa, a da će se odnositi na sve ugostiteljske objekte – restorane, kafiće, barove i sve slične objekte, u kojima neće moći da se boravi u zatvorenom bez važeće kovid propusnice, prenosi sajt vlade.

Brnabićeva je precizirala da propusnice koje se uvode ne podrazumevaju samo dokaz o vakcinaciji, već i PCR test ne stariji od 72 sata, antigenski test ne stariji od 48 sati, kao i potvrdu o preležanom koronavirusu, ne stariju od sedam meseci. Ona je navela da će kovid redar skenirati QR kod, koji pokazuje da li je sertifikat validan, a da će sertifikat moći da se pokazuje i u papirnom i u digitalnom formatu, preko mobilnog telefona, prenosi eKapija.

Premijerka je rekla i da je bilo problema oko fotografija na kovid propusnicama, pa na njima neće biti fotografije, već će kovid redari i druga ovlašćena lica imati ovlašćenje da uz propusnicu zatraže na uvid i neki lični dokument sa fotografijom, bilo ličnu kartu, pasoš ili neki drugi zvanični dokument izdat od zvaničnog organa.

Nova mera će podrazumevati i da je za strane državljane potreban digitalni EU sertifikat ili sertifikat one zemlje sa kojom Srbija ima potpisan ugovor o priznavanju sertifikata, dodala je Brnabićeva.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор