Počelo trgovanje fjučersima bitkoina – cena skočila na 66.000 $

Juče je na Vol stritu obavljeno prvo trgovanje berzanskog fonda vezanog za bitkoin fjučerse (ETF), a vrednost najpopularnije virtuelne valute već danas je zabeležila novi rekord od preko 66.000 dolara.

Naime, fond Shares Bitcoin Strategy je juče počeo trgovanje fjučersima po ceni od 40 dolara po akciji, pod oznakom „BITO“, a dan se završio rastom vrednosti od 5 procenata. U pitanju je prvi fond od nekoliko očekivanih koji se spremaju da debituju s bitkoin fjučersima na Njujorškoj berzi. VanEk, Invesko, Valkiri i Galaksi didžital su među nekoliko investicionih kompanija koje su podnele prijave Komisiji za hartije od vrednosti za pokretanje trgovanja bitkoin fjučersima, navodi CNN.

– Odobrenje trgovanja ETF-ovima je prelomni trenutak za ovu industriju. Ovaj trenutak se dugo čekao, imajući u vidu da su brojni preduzetnici i firme još od 2013. tražili odobrenje od regulatora. Danas počinje era u kojoj mali investitori mogu direktno da ulažu u bitkoin putem ETF-a koji služi kao dodatna validacija za bitkoin i druge kriptovalute širom SAD i na globalnoj osnovi – rekao je predsednik Bitkoin fondacije Brok Pirs za CNN i poručio da će ETF približiti bitkoin širokim masama ljudi i omogućiti prosečnom investitoru da učestvuje u trgovanju, a da ne mora sam da rudari bitkoin.

Inače, prema poslednjim podacima sa tržišta, na današnjem prepodnevnom trgovanju do 11:20 časova po istočnoameričkom vremenu vrednost bitkoina je porasla za 3 posto, dostigavši najviši nivo u svojoj istoriji od 66.390,75 dolara po virtuelnoj kovanici, prenosi agencija Tanjug.

– Ovde je ključno to da li možemo da pružimo podršku za nivo iznad 65.000 dolara. Ako možemo, klasičan rast kriptovaluta u četvrtom kvartalu, koji smo imali u većini minulih godina, mogao bi da dovede do prognoza još viših cena bitkoina od onih koje smo dali u proteklih nekoliko meseci – rekao je za CNBC Džesi Praudmen, generalni direktor savetodavne kompanije Makara.

Tržišno raspoloženje i rast vrednosti bitkoina takođe su podigle i optimistične izjave investicionog veterana i milijardera Pola Tjudora Džonsa koji je poručio da će bitkoin, odnosno kriptovalute biti odlična zaštita.

– Sasvim je jasno da bitkoin u ovom trenutku vodi u utakmici sa zlatom… Mislim da će on takođe bilti dobra zaštita od inflacije. Trenutno mi je draži od zlata –
rekao je Džons gostujući na CNBC.

Druga najveća svetska kriptovaluta Eter takođe je povećao vrednost za oko 6 posto, stigavši do 4.022,27 dolara i približivši se rekodnom nivou od 4.380 dolara iz meseca maja.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор