Nastavlja se oporavak bitkoina

Najpopularnija svetska virtuelna valuta bitkoin poslednjnih dana nastavlja trend oporavka, a njegova vrednost je u nedelju uveče oko 22:40 po istočnoameričkom vremenu dostigla nivo od 50.000 dolara, javlja KoinDesk.

Vodeći digitalni novčić je u aprilu ove godine zabeležio istorijski maksimum od preko 64.000 dolara, ali je junu i julu usledila njegova velika rasprodaja i sunovrat cene na ispod 30.000 dolara. Tome je u velikoj meri doprinela pooštrena regulativa kineskih vlasti, koja je zaustavila rudarenje bitkoina u toj zemlji i preselila ga u druge zemlje.

Ipak, sredinom jula je otpočeo kontinuirani oporavak kripto tržišta, da bi u poslednjih nekoliko dana vrednost bitkoina dostigla najveći nivo za poslednjih više od tri meseca. Na rast je pozitivno uticala prošlonedeljna najava jedne od vodećih trgovinskih kripto-platforrmi, Koinbejza, da će kupiti kriptovalute u vrednosti 500 miliona dolara, a da će 10 posto svoje dobiti izdvojiti za portfelj kripto imovine. Pored toga, i kompanija za onlajn plaćanja PejPal je izvestila da će pokrenuti novu uslugu u Velikoj Britaniji kako bi omogućila ljudima da kupuju, čuvaju i prodaju digitalne valute.

I drugi digitalni tokeni beleže rast vrednosti u poslednjih nekoliko dana. Etereumom se juče trgovalo u usponu od oko 2 posto, do nivoa od 3.302,59 dolara. Prema podacima portala Coinmarketcap, vrednost čitavog kripto tržišta je u nedelju premašila 2,14 biliona dolara.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор