Ekonomsko osnaživanje ranjivih društvenih grupa

Nemačka nevladina humanitarna organizacija „Help“ i Grad Pančevo u sredu su u Gradskoj upravi potpisali ugovor o sufinansiranju projekta „Pomoć pri zapošljavanju i samozapošljavanju ugroženih grupa“, čiji je cilj ekonomsko osnaživanje ranjivih grupa i njihovo osposobljavanje za socijalnu inkluziju i aktivno učešće u društvu.

Ugovor na osnovu kog će biti finansijski podržano samozapošljavanje i zapošljavanje 33 nezaposlena Pančevca, potpisali su gradonačelnik Aleksandar Stevanović i koordinatorka projekta Milka Đurđević. Projekat će se realizovati u narednih godinu dana, finansira ga švedska vlada preko švedske Agencije za međunarodnu razvojnu saradnju, a njegova vrednost je skoro 3 miliona eura, prenosi TV Pančevo.

– Isto ovakvu saradnju sa organizacijom „Help“ smoimali i u prošloj godini, a ona će se nastaviti i u budućnosti. Ove godine ćemo podeliti 33 granta u visini od 2.000 i 3.600 eura, za zapošljavanje ili samozapošljavanje teže zapošljivih grupa, i to je nešto što grad Pančevo u kontinuitetu već godinama sprovodi kroz lokalni akcioni plan zapošljavanja. Želimo da pružimo mogućnost svim stanovnicima Pančeva da dođu do radnog mesta u skladu sa stručnom spremom koju imaju i ovo je jedna od 7 mera koje mi sprovodimo kroz lokalni akcioni plan – objasnio je gradonačelnik Aleksandar Stevanović.

Prema rečima koordinatorke projekta Milke Đurđević, opšti cilj projekta se odnosi na smanjenje siromaštva, socijalnu inkluziju, održivi i inkluzivan ekonomski razvoj, kao i na obezbeđivanje dostojanstvenog uslova rada preko boljeg pristupa tržištu rada i zapošljavanju.

– Podržaćemo poslovne ideje 33 osobe koje planiraju da započnu ili razviju sopstvenu poslovnu delatnost. Pri tom ćemo se posebno fokusirati na ugrožene i manjinske grupe koje su u velikom riziku od socijalne isključenosti i siromaštva, kao što su Romi, neformalni sakupljači sekundarnih sirovina, žene, mladi i višečlane porodice i nisko obrazovani. Tokom oktobra i novembra organizovaćemo informativne medijske kampanje u kojima ćemo sve zainteresovane pozvati da dođu na naše informativne sastanke, na kojima ćemo podeliti prijavne formulare preko kojih će moći da apliciraju za ovu vrstu pomoći – navela je Đurđrvićeva.

Inače, Nemačka nevladina humanitarna organizacija „Help“ je prisutna u Srbiji od novembra 1999. godine, od kada konstantno obezbeđuje socijalno-ekonomsku pomoć za ugroženo stanovništvo, izbegla i interno raseljena lica, Romsko stanovništvo i druge ugrožene kategorije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор