Nemački „Fišer“ najavljuje izgradnju nove fabrike u Jagodini

Nemačka kompanija „Fišer“ je odlučila da izgradi svoju novu fabriku u Jagodini, najavio je vlasnik kompanije Klaus Fišer i poručio da ni u jednoj državi u Evropi nisu naišli na tako izvanredne uslove kao što je to slučaj u Srbiji, prenosi portal Infocentrala.

– Dve godine smo po Evropi tražili lokaciju za našu fabriku, ali nigde nismo pronašli tako savršeno okruženje kao ovde u Jagodini. Investiciona klima u Srbiji je više nego konkurentna, ljudi su odlično obučeni, jezičke barijere su neznatne, a dobar je i pristup internetu i pristojan je nivo mobilne mreže, kao i izvrsno znanje vaših radnika – rekao je Fišer i dodao da nikada u 70-godišnjoj istoriji kompanije nisu uspeli da tako dobro i brzo izgrade pogon kao u Jagodini.

U Jagodini kompanija Fišer već ima fabriku za proizvodnju ventilacionih mlaznica za renomirane nemačke automobilske kompanije Mercedes, Folksavgen i BMW, veličine 8.500 kvadratnih metara, u kojoj će raditi ukupno 450 radnika.

– Kada smo videli koliko zavisimo od dobavljača sa Dalekog istoka odlučili smo da našu novu fabriku za proizvodnju tiplova izgradimo u Jagodini. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je prilikom otvaranja našeg sadašnjeg pogona u Jagodini 10. juna rekao da će Srbija dati za 10 posto bolje uslove od bilo koje druge ponude iz regiona. Mi prihvatamo vašu ponudu, iako nismo do sada ni u jednoj drugoj balkanskoj državi tražili alternativnu ponudu. Prevagnulo je uverenje da smo ovde u Jagodini već pronašli najpogodniju lokaciju i već smo u fazi izrade projekta – objasnio je Fišer.

Prema navodima predsednika Skupštine grada Jagodine Dragana Markovića Palme, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je prilikom razgovora sa čelnicima Fišera u Jagodini potvrdio da će sve što je obećano biti 100 posto i realizovano.

– Za vas velike industrijalce najvažnija je sigurnost kapitala, da kurs eura miruje, da se poreske stope ne menjanju i da postoji međunarodna popularnost kakvu nema ni jedna druga država na ovim prostorima osim Srbije. Aleksandar Vučić i Angela Merkel su razgovarali 16 puta i dali su zeleno svetlo nemačkim privednicima da investiraju u Srbiji – poručio je Marković.

Inače, Dragan Marković Palma je Klausu Fišeru nedavno uručio Povelju počasnog građanina, kao najviše priznanje Grada Jagodine.

– Država Srbija i grad Jagodina su vam zahvalni što ste ovde otvorili fabriku, imajući u vidu veliki ugled koji vaša komapanija uživa u celom svetu. Posebno sam vam zahvalan na platama koje imaju naši radnici u vašoj fabrici, a koje su više nego u mnogim drugim stranim fabrikama – rekao je tom prilikom Marković.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор