Nemačka državna sekretarka posetila DIMAK

Tokom boravka u Srbiji, državna sekretarka nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) Marija Flahsbart je prošle sedmice posetila Nemački informativni centar za migracije, stručno obrazovanje i karijeru (DIMAK), koji posluje u okviru Nacionalne službe za zapošljavanje.

Tom prilikom ona je istakla da su migracije ekonomski i kulturno decenijama povezivale naše dve zemlje i na taj način stvorile mnoge veze između njih. Migracije su, rekla je Flahsbart, jedna složena tema, a povratnicima koji su se iz Nemačke vratili u Srbiju naročito je potrebna podrška za ponovni početak. U direktnom razgovoru sa povratnicima, u kom su oni ispričali svoje životne priče i prepreke sa kojima se suočavaju nakon povratka, Flahsbart ih je ohrabrila da nastave da koriste usluge DIMAK-a kako bi nastavili obrazovanje i stekli radne kvalifikacije.

Komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić je naglasio dobre odnose Srbije i Nemačke. On je pohvalio saradnju sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ) i izrazio očekivanja za još tešnjim odnosima u budućnosti, budući, kako je rekao, da će migracije kao tendencija biti aktuelne i unarednim godinama.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović je zahvalio nemačkokj sekretarki na značajnoj tehničkoj i finansijskoj podršci koju je ta institucija proteklih godina dobijala od njenog Ministarstva i GIZ-a.

– Bilo da se javi pojedinac ili cela porodica, ni jedna osoba ne ode iz DIMAK-a a da nije dobila makar jednu vrstu usluge, pri čemu nastojimo da potrebe korisnika uskladimo i sa njihovim željama – rekla je vođa globalnih programa PME i PMD u Srbiji i vođa DIMAK centra Marija Bogdanović.

„Globalni programi nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) – „Migracije za razvoj“ (PME) i „Migracije i dijaspora“ (PMD), koje GIZ sprovodi u Srbiji posredstvom DIMAK centra, ali i brojnih drugih projekata koje realizuje u saradnji sa implementacionim partnerima – Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nacionalnom službom za zapošljavanje i Komesarijatom za izbeglice i migracije, pružaju sveobuhvatnu podršku u upravljanju migracijama u Srbiji“, navodi se u saopštenju GIZ-a.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор