GIZ i Dimak organizuju besplatnu obuku za kamiondžije

Nemački informativni centar za migracije, stručno obrazovanje i karijeru, DIMAK Srbija, u saradnji sa GIZ-om, AMSS – centrom za motorna vozila, Srbijatransportom i Pantransportom, realizuje besplatni program obuke profesionalnih vozača kamiona i njihovog zapošljavanja u domaćim transportnim kompanijama.

– Ovo je odlična šansa za sve one koji žele da budu profesionalni vozači kamiona, a koji nisu u mogućnosti da plate troškove obuke. Ovaj program omogućava polaznicima postepeno sticanje različitih kategorija dozvola (C, CE i CPC) i tada obuka traje i do godinu dana – navela je Marija Branković, portparolka programa „Migracije za razvoj“.

Program je usmeren na prekvalifikaciju radne snage u cilju usporavanja iseljavanja radno sposobnog stanovništva, budući da se procenjuje da tržištu rada Srbije trenutno nedostaje oko 6.000 vozača teretnih vozila. Uostalom, velika potražnja za ovom vrstom radnika je prisutna i u svim drugim evropskim zemljama, pa i šire.

– Odlučili smo se da u saradnji sa GIZ-om realizujemo ovaj program, jer je za nas imperativ da se za volanima naših vozila nalaze profesionalci, a i da time ublažimo posledice odlaska vozača teretnih vozila na rad u inostranstvo ili u penziju – objasnio je generalni direktor Srbijatransporta, Goran Aleksić.

Učesnici programa će, uz mentorsku podršku, biti obučeni za C i CE kategorije, nakon čega će dobiti Sertifikat o stručnoj kompetentnosti „CPC“ i kvalifikacione kartice vozača na 140 nastavnih časova. Svima njima će biti plaćene sve pripadujuće takse, uverenja i prijave za ispite, kao i upis relevantnih kategorija u vozačku dozvolu, uključujući i COD 95.

Pri uključivanju u program prednost su imali povratnici iz Nemačke ili drugih zemalja, mladi do 30 godina, žene, pripadnici osetljivih kategorija stanovništva, dugoročno nezaposlena ili neformalno zaposlena lica, članovi višečlanih domaćinstava, samohrani roditelji, korisnici novčane socijalne pomoći i kandidati iz gradova u kojima se realizuje program: Beograd, Novi Sad, Čačak, Paraćin i Novi Pazar.

Globalni program „Migracije za razvoj“(PME) deo je šire inicijative „Povratak u nove šanse“, koju finansira nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ). Opšti cilj programa je poboljšanje izgleda za ekonomsko i socijalno učešće povratnika i lokalnog stanovništva u Srbiji, a sprovodi se u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije, Nacionalnom službom za zapošljavanje i Komesarijatom za izbeglice i migracije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор