Brose završava izgradnju fabrike u Pančevu

Svaki drugi automobil novije generacije u svetu ima bar neki deo proizveden u kompaniji „Brose“. Od marta prošle godine nemački investitor svoju fabriku gradi i u Pančevu, izgradnja je pri kraju, pa će već od sledećeg meseca u njoj biti posla za prvih 400 od ukupno 1.200 radnika.

U novoj pančevačkoj fabrici od sredine oktobra će početi proizvodnja raznih vrsta električnih uređaja poput ventilatora, pumpi za ulje i elektromotora. U tom gradu već neko vreme stručnjaci iz 11 zemalja obučavaju nove radnike, od kojih su neki bili i na obuci u Nemačkoj, prenosi RTS.

– Obuku smo imali zajedno sa našim kolegama koji rade u Nemačkoj. Prvo smo se podučavali vezano za teorijski deo, a posle toga smo išli direktno u proizvodnju, gde smo na praktičnim primerima realne proizvodnje mogli da okusimo kako to zaista izgleda u velikoj serijskoj produkciji – priča jedan od radnika Igor Kovač.

U kompaniji nameravaju da otvore 1.100 radnih mesta u Sektoru razvoja, prodaje, nabavke i proizvodnje, zbog čega su na 63.000 kvadratnih metara prostora instalirali savremene proizvodne mašine u koje su uložili 180 miliona eura.

– Brose je odluku o izgradnji fabrike u Srbiji doneo nakon analize lokacija širom Evrope. Privukao nas je industrijski grad, poznat po velikom potencijalu i kvalifikovanim stručnjacima, kao i blizina Beograda u kojem se nalaze i renomirani univerztiteti. Započeli smo saradnju sa Mašinskim i Elektrotehničkim fakultetom i ovde ćemo dovoditi njihove studente na praksu. Biće nam potrebni programeri softvera i hardvera, inženjeri i menadžeri u proizvodnji i logistici – kaže Roman Strakoš, direktor fabrike u Pančevu.

Sa otvaranjem još jedne nove fabrike smanjiće se broj nezaposlenih u Pančevu, mada će tu svoje radno mesto pronaći i nezaposleni građani Beograda i Novog Sada.

– Gradili smo grinfild zone, stvarali uslove za ovakve stvari i zaista danas sa ponosom stojimo u fabrici Brose i divimo se svim ovim stvarima i jednostavno, ovo je ono za šta smo radili godinama i zaista jedna jako velika stvar za nas i grad Pančevo – poručio je gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović.

On je podsetio da se na samo nekoliko stotina metara od nove Broseove fabrike nalazi i fabrika jednog drugog nemačkog giganta, kompanije „ZF“. Kako je istakao, zahvaljujući nemačkim investitorima smeštenim u Severnoj industrijskoj zoni, značajno se menja i privredna slika Pančeva, pa i celog regiona.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор