Treća kovid bolnica otvorena u Novom Sadu

Nakon kovid bolnica u Batajnici i Kruševcu, treća po redu takva zdravstvena ustanova u Srbiji otvorena je juče u Novom Sadu, a od danas već prima pacijente obolele od korona virusa. Nakon isteka pandemije ova će bolnica biti korištena kao opšta bolnica.

Nova kovid bolnica na novosadskom Mišeluku prostire se na 19.500 kvadratnih metara površine, ima 220 kreveta na intezivnoj i 404 kreveta na poluintezivnoj nezi, a osim bolničke zgrade koju čine tri lamele, ima i kuhinju, magacin, magacin apoteke, kapelu, kotlarnicu i prostor za medicinske gasove.

Glavna bolnička zgrada je opremljena sa dve operacione sale, angio salom, dva rendgena, dva skenera, kabinetima za ultrazvuk i endoskopiju, laboratorijom, pet ambulanti i osam dijaliznih mesta. U izgradnju bolnice je uloženo 3,9 milijardi dinara, a oko 17 miliona u opremu, prenosi agencija Beta.

Kako je juče objasnila direktorka Kliničkog centra Vojvodine (KCV) Edita Stokić, nova kovid bolnica ima ukupno 616 postelja, od toga 212 u delu za intenzivnu terapiju, dok su ostalo postelje predviđene za poluintezivnu terapiju.

– Prvi pacijenti koji će biti ovde smešteni sada su zbrinuti u KVC i u ovom trenutku se priprema njihov transport u ovu novu kovid bolnicu, koja će rad početi sa najiskusnijim lekarima koji su se borili sa koronom tokom cele godine, uz istovremenu edukaciju novoprimljenih lekara i medicinskih sestara – rekla je Stokić za RTS.

Govoreći o opremljenosti, ona je istakla da, između ostalog, nova kovid bolnica ima savremenu laboratoriju, dijagnostički rendgentski centar, a za razliku od ranije izgrađenih kovid bolnica, i jedinstvenu banku krvi.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор