Nemačka uvodi delimičnu blokadu na mesec dana

Nemačka kancelarka Angela Merkel je izjavila da su se nadležni saglasili da se na četiri nedelje zatvore svi restorani, barovi, bioskopi, pozorišta i drugi slični objekti u zemlji, kako bi se zaustavio nagli porast zaraženih korona virusom.

Naime, na jučerašnjoj video konferenciji kancelarka i 16 državnih guvernera odgovornih za uvođenje i ublažavanje zdravstvenih bezbednosnih ograničenja, složili su se o delimičnom zaključavanju zemlje, a odluka o tome treba da stupi na snagu u ponedeljak 2. novembra i trajaće do kraja tog meseca, javlja agencija Asošiejted pres.

Za razliku od prvog zatvaranja u Nemačkoj za vreme prve faze pandemije korona virusa u martu i aprilu, tokom predstojećeg zatvaranja u novembru prodavnice i škole će ostati otvorene, ali će restorani moći samo da služe hranu za poneti.

– Moramo da delujemo sada, da izbegnemo akutnu nacionalnu zdravstvenu krizu – poručila je Maerkelova apelujući na građane da ne idu na putovanja koja nisu nužna, budući da ni hoteli neće moći da primaju turiste.

Kancelarka je obećala da će kompanije pogođene novim delimičnim zaključavanjem imati finansijsku podršku države, najavivši da će manje kompanije biti potpomognute sa 75 posto svog prihoda, javlja agencija Rojters.

– Nadoknadićemo štetu pogođenim kompanijama, institucijama i klubovima – rekla je Merkelova.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор