Početnicima u biznisu povoljni krediti i grantovi

Kroz drugu fazu vladinog „Programa promocije preduzetništva i samozapošljavanja“ početnicima u biznisu su ponuđeni povoljni krediti do 3,6 miliona dinara i grantovi do 360.000 dinara bespovratnih sredstava za sve one koji redovno servisiraju kredit.

U saopštenju Privredne komore Srbije se precizira da za podsticaje mogu da konkurišu novoosnovani preduzetnici, poljoprivredna gazdinstva, mikro i mala privredna društva starosti do dve godine i svi koji imaju ideju za sopstveni biznis ili unapređenje dosadašnjeg poslovanja, prenosi agencija Tanjug.

Ovim programom obuhvaćeni su: petodnevna obuka za izradu poslovno-investicionog plana, povoljni bankarski krediti kod komercijalnih banaka, garancija za kredite kod partnerskih banaka i bespovratna sredstva u visini 20 posto od ukupnog investicionog ulaganja za korisnike koji uspešno otplate kredit.

U PKS kažu da je, kao preduslov za drugu fazu programa, 417 kandidata u 18 gradova uspešno završilo prvu fazu i petodnevne stručno-edukativne radionice uz podršku komorskih trenera. Njima će se dodeljivati krediti za nabavku proizvodne opreme, mašina, postrojenja, sadnica, kupovinu ili adaptaciju poslovnog ili proizvodnog prostora, kao i za operativne troškove, uz fiksnu kamatnu stopu u najvećem iznosu do 5,99 posto godišnje.

„Program promocije preduzetništva i samozapošljavanja“ usvojila je Vlada Republike Srbije, a sprovodi ga Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima u saradnji sa Fondom za razvoj Republike Srbije i uz stručnu podršku Nemačke razvojne banke (KFW).

Kao partner u implementaciji programa, PKS je odgovorna za sprovođenje stručno-edukativne obuke i mentorska vođenja i savetovanja kandidata, dok su partnerske banke koje su uključene u program: Raiffeisen Banka, UniCredit Banka i Banka Poštanska štedionica.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор