Povoljni krediti EIF za mikro preduzeća u Srbiji

U okviru Programa Evropske unije za podršku zapošljavanju i socijalnim inovacijama (EaSI), Evropski investicioni fond (EIF), koji je deo grupacije Evropske investicione banke (EIB), kreditno će podržati oko 4.000 mikro preduzeća u Srbiji sa ukupno 10 miliona eura.

Sredstva su dostupna mikro-preduzećima pod uslovima povoljnijim od tržišnih, a pristup ovom fondu imaju 34 zemlje. Prvi zajam potpisan u okviru programa EaSI odnosi se na novosadsku Oportuniti banku (OBS), koja je specijalizovana za finansiranje mikro i malih preduzeća na srpskom tržištu. Zahvaljujući ovom poslu, banka će proširiti portfolio svojih finansijskih usluga namenjenih preduzetnicima, a posebno onim koji rade u ruralnim područjima.

Iz OBS banke poručuju da će ovaj zajam znatno doprineti bržem razvoju lokalne ekonomije u Srbiji, a ojačaće i kreditnu sposobnost banke, koja će svojim klijentima pružiti i nefinansijske usluge kroz besplatnu edukativnu platformu „Sam svoj gazda“ i edukaciju preduzetnika za unapređenje menadžerskih veština.

Izvršni direktor EIF-a, Alen Godar, je rekao da će ovaj zajam obezbediti pomoć preduzetnicima sa otežanim pristupom finansijama, u koje spadaju i mali poljoprivrednici širom Srbije, a na ovaj način se pospešuje i razvoj mikrofinansijskog sektora u Srbiji.

– Srbija će prva imati koristi od novog EaSI finansijskog instrumenta. U ovim teškim vremenima, EU odlučno nastavlja da olakšava pristup mikro finansijama, čime podržava stvaranje novih radnih mesta, jednakih mogućnosti i finansijske inkluzije – rekao je komesar EU za zapošljavanje i socijalna pitanja Nikolas Šmit.

Prema rečima predsednika izvršnog odbora OBS Vladimira Vukotića, podrška mikro preduzetnicima i malim poljoprivrednicima oduvek je bio prioritet te banke. On je istakao da je njihova misija povećanje zaposlenosti i razvoj ruralnih zajednica kroz kreditiranje onih koji imaju otežan pristup kreditima.

– U ovom trenutku ta strategija ima još veći značaj zbog ekonomske krize koja je usporila poslovnu aktivnost i dodatno otežala poslovanje mikro i malih biznisa i poljoprivrednih gazdinstava – izjavio je Vukotić i dodao da je ovo treća transakcija između OBS i Grupe EIB, izgrađena na poverenju razvijenom kroz partnerstvo.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор