GIZ i NALED donirali socijalnim radnicima zaštitnu opremu

Radnici centra za socijalni rad i socijalnih službi u 15 gradova i opština u Srbiji dobili su zaštitne maske, rukavice, vizire i dezinfekciona sredstva, koje su kao donaciju obezbedili Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) i NALED.

Donacija se sastoji od 95.000 pari rukavica i isto toliko maski, oko 4.000 vizira i više od 4.000 litara dezinficijenasa. Ova zaštitna sredstva bila su neophodna socijalnim radnicima koji su svakodnevno izloženi riziku od zaraze, ali i korisnicima usluga ovih institucija tokom trajanja opasnosti od infekcije korona virusom, prenosi RTS.

Ukupna vrednost donacije veća je od 50.000 eura, a obezbeđena je u okviru projekta nemačko-srpske razvojne saradnje „Usluge socijalne zaštite za osetljive grupe“. Ovu pomoć GIZ je uručio preko NALED-ove online platforme za donacije, koja pruža značajnu podršku osetljivim grupama stanovništva i lokalnim samoupravama u vanrednim okolnostima.

U saopštenju Naleda se precizira da je do sada zaštitna oprema isporučena Plandištu, Arilju, Kosjeriću, Sremskoj Mitrovici, Rumi, Pećincima i Šidu, a u narednim danima dobiće je i Priboj, Prijepolje, Sjenica, Užice, Mionica, Lajkovac, Loznica i Krupanj.

Još početkom aprila NALED je pokrenuo onlajn platformu za donacije, sa ciljem da poveže i ujedini svoje članove i partnere u borbi protiv pandemije, a pre svega lokalne samouprave kojima je potrebna pomoć sa kompanijama i međunarodnim organizacijama koje tu pomoć mogu da obezbede.

– Tokom vanrednog stanja preko ove platforme smo uspeli da obezbedimo hranu, medicinsku, zaštitnu i IT opremu za 41 opštinu u Srbiji, vrednu 250.000 evra – kaže izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović i dodaje da, prema potrebama iskazanim na platformi, 34 posto lokalnih samouprava navodi da bi im donacije u medicinskoj i zaštitnoj opremi bile veoma značajne u suzbijanju pandemije i zaštiti stanovništva.

Prema rečima Ive Vučićević iz GIZ-a, ova organizacija pruža podršku unapređenju usluga institucija socijalne zaštite, kako bi one što bolje odgovorile na potrebe osetljivih društvenih grupa. Ona je istakla da je u kontekstu zdravstvenih rizika koje epidemija nosi važno održati kontinuitet pružanja usluga, čemu će podrška u vidu donacije u zaštitnoj opremi svakako puno doprineti.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор