Dojče ban kupuje 30 ultrabrzih simensovih vozova

Nemačka nacionalna železnička kompanija Dojče ban naručila je od tehnološkog diva Simensa 30 novih ultrabrzih ICE vozova, vrednih milijardu eura, koji će biti u funkciji od 2022. godine, prenosi agencija Asošiejted pres.

U saopštenju nemačke železnice se precizira da će novi vozovi saobraćati od 2022. godine na linijama u zapadno delu zemlje, na relaciji između pokrajina Severna Rajna-Vestfalija, na severu, i Bavarska na jugu države.

Iz Dojče bana najavljuju da će u narednim godinama povećati broj vozova na dugim relacijama za 20 procenata, kao i da i dalje razmatraju mogućnost kupovine još 60 ultrabrzih vozova. Iako se potražnja za železnicom znantno smanjila tokom pandemije korona virusa, u kompaniji smatraju da u dugoročnoj prognozi razvoj železnice ima perspektivu jer ne zagađuje životnu sredinu.

Početkom ove godine Dojče ban je smanjio cenu voznih karata na dugim relacijama, a vlada je, u sklopu mera uvedenih sa ciljem borbe protiv klimatskih promena, istovremeno smanjila porez na dodatu vrednost (PDV) na cene železničkih karata.

Kako bi se podstakao oporavak ekonomije nakon jenjavanja virusne pandemije, nemačka vlada je od 1. jula smanjila sav porez na dodatu vrednost u narednih šest meseci, što je posledično doprinelo dodatnom smanjenju cena železničkih karata.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор