EU počela sa izdavanjem digitalnih kovid sertifikata

Evropska unija je pokrenula mehanizam za verifikaciju digitalnih kovid sertifikata, kao sredstva za povratak slobodnog kretanja ljudi unutar Unije, prenosi agencija Tanjug.

Iako će uredba o primeni digitalnih sertifikata stupiti na snagu tek 1. jula, sedam država članica: Bugarska, Češka, Danska, Nemačka, Grčka, Hrvatska i Poljska, već je odlučilo da se poveže sa sistemom i započne izdavanje prvih EU sertifikata.

Kako napominju u Evropskoj komisiji (EK), druge zemlje članice će se postupno, prema sopstveninim tehničkim mogućnostima, priključivati zajedničkom sistemu, a paralelno sa tim, Komisija će nastaviti da pruža tehničku i finansijsku podršku državama članicama u procesu povezivanja.

Iz Brisela najavljuju početak pregovora sa trećim zemljma o međusobnom priznavanju digitalnih sertifikata o vakcinaciji protiv korona virusa, kako bi se građanima olakšalo putovanje ovog leta. S tim u vezi, EK je preporučila zemljama članicama da do trenutka postizanja sporazuma o međusobnom priznavanju sertifikata prihvate validan dokumenta o vakcinaciji građana trećih zemlja.

Ova preporuka odnosi se na sve vakcine odobrene od strane Evropske agencije za lekove (Fajzer, Astra Zeneka, Moderna, Džoson i Džonson) kao i one koje je SZO odobrila za hitnu upotrebu (Sinofarm), a o postupanju po preporuci odlučiće pojedinačno zemlje članice u koje se putuje. Nosilac potvrde o vakcinaciji moraće da primi sve preporučene doze vakcine najmanje 14 dana pre putovanja.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор