Prvi trgovinski deficit Nemačke za 30 godina

Nemačka je u maju po prvi put od 1991. godine zabeležila trgovinski deficit, usled visoke inflacije i prekida u lancima snabdevanja koji opterećuju industrijsku bazu zemlje, pokazuju podaci Saveznog zavoda za statistiku (Destatis).

„Rast vrednosti uvoza i skroman pad izvoza u maju gurnuo je najveću evropsku ekonomiju u trgovinski deficit od milijardu eura“, izveštava agencija Blumberg i dodaje da je to prvi mesečni deficit u Nemačkoj još od ponovnog ujedinjenja.

Nemački izvoz je u maju opao za 0,5 procenata u odnosu na prethodni mesec, na 125,8 milijardi eura, dok je uvoz porastao za 2,7 posto, na 126,7 milijardi eura, što je rezultat koji je bio iznad očekivanja ekonomista. U poređenju sa istim mesecom prošle godine, izvoz je povećan za gotovo 12 posto, dok je vrednost uvoza skočila za gotovo 30 procenata.

Nemačka proizvodna baza našla se u problemima zbog poremećaja u globalnim lancima snabdevanja izazvanih pandemijom i merama lokdauna za suzbijanje širenja zaraze u Kini. Njujorška agencija napominje da proizvodnu aktivnost u Nemačkoj takođe pogađaju i rastuće cene energije i slabljenje potražnje za robom.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор