Nemačka do 2023. otvara nove LNG terminale

Nemačka će do 2023. imati dva privremena terminala za uvoz tečnog prirodnog gasa (LNG), najavio je ministar ekonomije Robert Habek za list Welt am Sonntag, istakavši da se napori da se smanji zavisnosti od ruskog gasa odvijaju tempom koji “nikada ranije nije viđen u Nemačkoj”.

Naime, u svojim naporima da smanji zavisnost od prirodnog gasa koji se uvozi iz Rusije, Nemačka vlada je zakupila četiri plutajuća LNG terminala. Dva takva broda već su spremna i trebalo bi da budu raspoređena u Vilhelmshavenu i Brunsbutelu krajem godine, prenosi Radio slobodna Evropa.

Šef nemačke Mrežne agencije koja nadgleda snabdevanje energijom, Klaus Miler, izrazio je bojazan da bi Rusija mogla u potpunosti da prekine isporuke gasa Nemačkoj. I hamburški senator za životnu sredinu Jens Kerstan takođe smatra da bi racionalizacija tople vode za stanove u gradu mogla biti nametnuta ukoliko Rusija smanji isporuke gasa.

– U slučaju akutne nestašice gasa, topla voda može biti dostupna samo u određeno doba dana – rekao je Kerstan i pozivao građane i kompanije da smanje potrošnju energije, kako bi pomogli vladi da popuni skladišne kapacitete pre zimske grejne sezone. Kako je objasnio, privremeni LNG terminal planiran za Hamburg neće biti operativan do sredine 2023. godine.

Inače, Rusija je prošlog meseca smanjila isporuke gasa Nemačkoj, Italiji, Austriji, Češkoj i Slovačkoj zbog tehničkih problema sa remontom turbine za gasovod Severni tok 1. Habek je tada izjavio da nema tehničkih problema i da je Nemačka “u trgovinskom sporu” sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Evropska unija je u junu po prvi put u istoriji uvezla više gasa iz Sjedinjenih Američkih Država nego iz Rusije. Bez obzira na to, izvršni direktor Međunarodne energetske agencije Fatih Birol napisao je na Tviteru da “pad ruskih snabdevanja zahteva napore da se smanji potražnja u EU kako bi se pripremila za tešku zimu”.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор