Nemačka i CEFTA najbolji trgovinski partneri Srbije!

U prva četiri meseca ove godine ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije porasla je za 9,7 procenata, na 16,67 milijardi eura, a najveći pojedinačni spoljnotrgovinski partner naše zemlje bila je Nemačka.

U odnosu na isti period prošle godine, izvoz Srbije je u periodu januar-maj 2019. povećan za 8,3 posto, a uvoz za 10,8 posto. Robe je izvezeno za ukupno 7,08 milijardi eura, a uvezeno za 9,58 milijardi, pa deficit iznosi 2,5 milijardi eura, što predstavlja povećanje od 18,8 posto u poređenju sa prošlom godinom, objavio je Republički zavod za statistiku (RZS).

Najveće učešće u izvozu imao je Region Vojvodine (34,2%), dok u uvozu prednjači Beogradski region (46,5%). Robna razmena bila je najveća sa zemljama sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini, a zemlje članice Evropske unije su u ukupnoj razmeni učestvovale sa 63,7 procenata.

Gledano pojedinačno po zemljama, Nemačka je bila naš najveći spoljnotrgovinski partner i na strani izvoza i na strani uvoza. U Nemačku je Srbija izvezla robe u vrednosti od 903 miliona eura, a uvezla u vrednosti od 1,22 milijarde. Drugi partner po važnosti bile su zemlje CEFTA, sa kojima je suficit od 785,8 miliona ostvaren na osnovu izvoza od 1,15 milijardi i uvoza od 365,5 miliona. Pokrivenost uvoza izvozom iznosila 315 procenata, saopštava RZS.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор