Balkanskim tokom počele isporuke gasa za Mađarsku i Hrvatsku

Preko gasovoda Turski tok i dalje preko nacionalnih prenosnih gasnih sistema Srbije, Bugarske i Mađarske, koji čine gasovod Balkanski tok, od juče su počele isporike prirodnog gasa za Mađarsku i Hrvatsku, navodi se na sajtu ruskog Gasproma.

Gasovod Turski tok, koji se proteže preko Crnog mora od Rusije do Turske, kapaciteta je 31,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje, a namenjen je snabdevanju ovim energentom Turske i zemalja južne i jugoistočne Evrope, dodaje se u saopštenju energetske kompanije, a prenosi agencija Tanjug.

Isporuke gasa novom rutom omogućene su zahvaljujući novom gasovodu koji je izgradio FGSZ u Mađarskoj, kao i zahvaljujući završetku produženja gasnog transportnog sistema u Bugarskoj i Srbiji, gde su operateri Bulgartransgas EAD i novosadski Gastrans izgradili i kompresorske stanice.

Početkom ove godine pušten je u rad novi gasovod u Srbiji “Balkanski tok”, u celoj dužini svoje trase od bugarske do mađarske granice. Kako je tim povodom predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao, sa tim gasovodom naša zemlja je osigurala energetsku stabilnost i sigurnost, što je veoma važno za privlačenje novih investitora.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор